Hlavní obsah

Air Kalamita nezklamala, letadlo s fotbalisty Liberce nemohlo nahodit motor

Alkmaar
Aktualizováno

Teď už je to zcela jasné. Během tažení pohárovou Evropou nebojují jen se soupeři, ale také s nástrahami letecké přepravy. Fotbalisté Liberce odstartovali k odvetě do Alkmaaru se zpožděním hodinu a čtvrt, protože před startem v Praze nešlo na první pokus nahodit jeden ze dvou motorů, z něhož navíc vytékala kapalina. Let do Amsterdamu ovšem proběhl hladce, Slovan se autobusem přesunul do blízkého Alkmaaru a v podvečer hráče čeká trénink.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý na letišti v Amsterdamu. Samotný let už proběhl bez komplikací...

Článek

Klidně si mohou dát název Air Kalamita. Jakmile se fotbalisté Liberce zjeví na letišti, drama v oblacích je na obzoru.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

V srpnu byl náhle zrušen let do Curychu, takže výprava se musela rozdělit do dvou letadel. Do prvního se vešlo 17 hráčů a trenér Jaroslav Šilhavý, zbytek hráčů, realizačního týmu a zástupci klubu a partnerů je následovali s dvouhodinovým odstupem.

V prosinci pak po postupu v Estorilu nastalo drama při zpáteční cestě. Kvůli husté mlze nad Prahou hrozilo Slovanu přistání v Pardubicích, Drážďanech nebo polské Vratislavi, ale po krátkém kroužení nad hlavním městem přece jen postupem rozjaření fotbalisté sedli na Ruzyni.

Spali o hodinu míň

Plánovaný odlet v 10:30 se pomalu blížil, když kapitán z pilotní kabiny zahlásil, že při první zkoušce nelze nahodit jeden ze dvou motorů.

„A je to tady zase..." blesklo hlavou účastníkům zájezdu, kteří již měli zkušenosti s patáliemi při cestě do Curychu a návratu z Portugalska.

Start se posunul na 11:45, v 12:55 stroj hladce dosedl v Amsterdamu. „No jo, ale připravili nás o hodinu spánku před tréninkem," durdil se jen naoko kapitán týmu Radoslav Kováč.

Let prosincovou mlhou z Portugalska byl mnohem dramatičtější. „Jenže to nám bylo jedno, to už jsme moc nevnímali," připomíná stoper s úsměvem, že po postupu ze skupiny se návrat domů proměnil na palubě letadla v jednu velkou party.

Ještě jednu party na palubě...

Kouč by rád našel paralelu. „V Portugalsku jsme slavili postup, tak bychom si to mohli zase zopakovat," usmívá se Jaroslav Šilhavý, přestože jeho tým doma v prvním utkání úvodního kola vyřazovací části Evropské ligy podlehl Alkmaaru 0:1. „Letadlo bylo plné, je vidět, že fanoušci a partneři nám stále věří."

Kromě kratšího odpoledního odpočinku nepředstavuje hodiny zpoždění v přípravě na odvetu větší problém. Jen sportovní ředitel Jan Nezmar si zase utvrdil, proč létání není jeho koníčkem. „Copak Honza, sedí vždycky v první řadě, aby mohl pilotovi radit," směje se Šilhavý. „Jinak ale nevím o nikom, kdy by se z našeho mužstva létání bál."

Ještě pár podobných letů, a někdo takový se jistě objeví...

Do branky se tlačí Hroššo

Pokud jde o odvetu, Liberečtí se shodují, že i když mají jednogólové manko, riskovat začnou případně až v průběhu zápasu podle vývoje. „Góly padají i v posledních minutách, jako u nás v prvním zápase. Nechceme se cpát bezhlavě do útoku a vytvářet prostor pro rychlé domácí hráče. Neztrácíme skóre, jež by nešlo otočit," řekl Šilhavý před podvečerním tréninkem v Alkmaaru.

Připustil, že uvažuje o změně na místě brankáře. Místo Kováře tak možná nastoupí Hroššo, který vychytal postup v Estorilu.

„Alkmaar byl již po losu velkým favoritem, po výhře u nás je ještě větším. Ale nechceme se vzdát a třeba zkusíme malý zázrak," slíbil Šilhavý.

Zápas AZ Alkmaar - Liberec se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos vysílá Fanda, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: