Hlavní obsah

Těšilo mě, pánové, jsem na vás pyšný, loučí se kouč Liberce s pohárovou Evropou

Alkmaar

Tečka, konec. Fotbalisté Liberce zázrak v Alkmaaru nesvedli a s Evropskou ligou se loučí. Slovan se probil do jarní části pohárů po 12 letech, v sezóně 2001/02 došel do čtvrtfinále Poháru UEFA, což je jeho maximem. V letošním ročníku si zahrál čtrnáct zápasů, což je jeho rekord. Zatím jím bylo deset utkání právě v sezóně 2001/02. „Kluci zaslouží za pohárové vystoupení maximální uznání,“ vyzdvihl trenér Jaroslav Šilhavý. A jaká vlastně cesta z Rigy až do Alkmaaru byla?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Slovanu Liberec a trenér Jaroslav Šilhavý děkují fanouškům po utkání Evropské ligy s Estorilem.

Článek

2. předkolo: Skonto Riga - Liberec 2:1 a Liberec - Riga 1:0

Největší malér hrozil paradoxně hned na začátku, Slovan prolezl dál s odřenýma ušima. Tím spíše, že Riga měla v závěru odvety kopat druhou penaltu. Tu první Kovář lapil. „Postoupili jsme, ale jsem z toho trochu rozpačitý. Byli jsme strašně nervózní. Hodně moc paniky. Na Curych by to nestačilo," uznával kapitán Radoslav Kováč.

3. předkolo: Liberec Curych 2:1 a Curych - Liberec 1:2

Proti Curychu ovšem pořádně zahřmělo. Slovan jako by stmelila povodeň, která se jeho stadiónem prohnala tři dny před prvním zápasem, a nebylo jisté, že se bude u Nisy hrát. Hrálo se, Slovan vydřel v obou zápasech těsné výhry. „Mám obrovskou radost, že jsme postoupili s velice silným soupeřem. Myslím, že je to překvapení, ale musím hráče pochválit. Jsem na ně hrdý," jásal kouč Jaroslav Šilhavý.

Play off: Udine - Liberec 1:3 a Liberec - Udine 1:1

V Itálii přežil Liberec neuvěřitelný počet šancí soupeře a sám se trefil ze všeho. V odvetě si už situaci pohlídal, takže senzační postup do hlavní soutěže byl na světě. „Po prvních třech zápasech na jaře jsme si říkali, že se musíme zachránit. A najednou jsme v Evropě. Je to takové trochu pohádkové," vystihl Kováč všeobecný údiv a příjemný šok.

Skupina H: Freiburg - Liberec 2:2

Bláznivá premiéra ve skupině. Domácí vedli 2:0, Liberec ale vyrovnal a v závěru ještě klidně mohl i vyhrát. „Buďme pokorní, cenný bod. Vyhrát jsme si snad ani nezasloužili - za to, co jsme předvedli na začátku," uznal útočník Michael Rabušic.

Liberec - Estoril 2:1

Výhru za nerozhodného stavu trefil kapitán Kováč a Liberec se usadil na postupové příčce. „Naděje se zhmotnila v zisk již čtyř bodů. Sevilla podle očekávání vede s plným ziskem a první místo zřejmě uhájí. My si to rozdáme s ostatními o druhou příčku. Musíme se prát," kalkuloval Šilhavý.

Liberec - Sevilla 1:1

Slovan většinu zápasu vedl a cenný skalp mu unikl až v závěru, kdy hrál o deseti bez vyloučeného gólmana Kováře. „Před zápasem bychom bod s lídrem skupiny brali, teď jsme samozřejmě všichni zklamaní. Já ale věřím, že bod se Sevillou ještě v průběhu skupiny doceníme," správně tušil Přemysl Kovář.

Sevilla - Liberec 1:1

Role se otočily. Vedla Sevilla, ale Pavelka po úžasném sóle zajistil další výsledek, který měl v Evropě zvuk. „Určitě můj životní výkon. Bod v Seville se nezískává každý den, je skvělý. Chtěli jsme odehrát dobrý zápas a to se nám povedlo. Jsme rádi, že jsme udrželi náskok na soupeře před námi," radoval se šťastný David Pavelka.

Liberec - Freiburg 1:2

První postupový mečbol Liberec nezvládl, sehrál nevydařený duel. „Chtěli jsme doma udělat poslední krok. Byli jsme od něj blízko, ale dokud je naděje, tak je povinnost se o ni poprat. Poletíme do Estorilu zahrát co nejlépe a pokud možno získat tři body," nevzdával se Šilhavý.

Estoril - Liberec 1:2

První gól vystihl svými oblíbenými nůžkami Šural a vítězný přidal svým klasickým průnikem „Rambo" Rabušic, takže návrat z Portugalska se změnil v jednu velkou oslavu. „Končili jsme antifotbalem a odkopávali míče na tribunu, ale rozhodující byl postup. A ten se podařil. Je to velký úspěch pro celý český fotbal," vyzdvihl Josef Šural.

Jarní část: Liberec - Alkmaar 0:1 a Alkmaar - Liberec 1:1

Domácí duel byl pro Slovan prvním soutěžním zápasem jara a minutu před koncem dostal od mnohem rozehranějšího soupeře gól, který byl začátkem konce... V dramatické odvetě měl Liberec postup na dosah, ale jeden gól mu scházel. „Samozřejmě nám bude Evropská liga chybět, ale tým v ní dokázal hodně. Kluci zaslouží maximální uznání. Jsem rád, že jsem u toho mohl být. Sezóna v evropských pohárech musí být hodnocena pozitivně," poukázal Šilhavý.

„Zažili jsme za půl roku krásné věci. Postoupili do skupiny, pak ze skupiny. Je to pro nás krásný úspěch a jsem na kluky hrdý, jak poháry odmakali. Udělali jsme kus práce pro český fotbal, zvedli koeficient. Mladí se ukázali světu. Nebýt Evropské ligy, takový Rabušic by teď sotva byl v Itálii," připomněl Kováč.

Reklama

Související témata: