Hlavní obsah

Lyon - Plzeň 4:1Poločas Plzeň v Lyonu vzdorovala, po výprasku ve druhé půli se ale naděje na čtvrtfinále EL proměnila v utopii

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Hořava 0 : 1
12. Fofana 1 : 1
53. Lacazette 2 : 1
61. Mvuemba 3 : 1
70. Fofana 4 : 1
Záznam online reportáže

Lyon

V debakl se nakonec proměnilo první osmifinálové vystoupení Plzně v Evropské lize. Slibně rozehranou partii, v níž se dostala zásluhou Hořavy do rychlého vedení, ztratila ve druhé půli, kdy na domácí už nestačila, inkasovala tři góly a nakonec na horké půdě v Lyonu prohrála vysoko 1:4. Naděje na reparát loňské pohárové sezóny, kdy Viktoria skončila v osmifinále, a účast mezi posledními osmi celky tak už před domácí odvetou hraničí s utopií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný plzeňský útočník Stanislav Tecl po neproměněné šanci v duelu s Lyonem.

Článek
Fotogalerie

Nemystifikoval, ani neblafoval. „Akcent kladu na obranu, protože pro nás je nejdůležitější neinkasovat," tvrdil trenér Lyonu Rémi Garde, neboť absence Gerniera, Gourcuffa a Bedima představovala ránu skutečně citelnou.

Svým slovům dostál a skutečně jim uzpůsobil sestavu, takže i proto zůstal obávaný bijec Gomis vrhající se v soupeřových šestnáctkách do všech soubojů jen mezi náhradníky.

Bleskový úder, rychlá odpověď

To ovšem domácí kouč netušil, že pouhé tři minuty postačí, aby mu Plzeň i tak způsobila starosti. Po akci Limberského a centru Kovaříka, jemuž dal Uhrin přednost před Ďurišem, totiž dostal hlavičkující Hořava před bránou Lopese tolik volnosti a prostoru, že pohodlně otevřel skóre.

Začátek pro českého mistra slibný, ale zase až tolik neznamenající, protože po deseti minutách pro změnu plzeňská obrana, a Kovařík pak jmenovitě, nepřikryl v šestnáctce Fofanu, jenž bleskově vyrovnal.

Sice kolenem a tudíž trochu šťastně, podstatné však bylo, že tím zavelel k dvacetiminutovému náporu, z něhož se zrodily nepříjemné střely Mvuemby či Fofany, následné závary před Bolkem i třeba příležitost nabízející se Lacazettovi.

Plzeň však lyonský tlak a poté i územní převahu ustála a sama mohla udeřit podruhé. Dravý Tecl se dostal v 32. minutě i za pomoci sudího přes srbského stopera Biševace, neboť rozhodčí k nevoli domácích faul nepískal, jenže mladý útočník z úhlu bránu netrefil. Povedenou ránu Limberského těsně před přestávkou pak jen s námahou vyrážel gólman Lopes.

Lacazette nabídkou nepohrdl

Co se největšímu talentu francouzského fotbalu Lacazettovi nepovedlo do přestávky, vynahradil si hned po půli. Plzeňská obrana mu vyklidila prostor a doslova ho vybídla, aby potvrdil své střelecké renomé. Dvaadvacetiletý snajpr, kterého lanaří Liverpool, samozřejmě možností nepohrdl a přihrávku Malbranquea zužitkoval ve druhý gól Lyonu.

Po sedmi minutách navíc nahrál právě on Mwuembovi na třetí branku a slibně rozjetý zápas byl pro Plzeň definitivně ztracen.

Po debaklu už je postup utopií

A vzápětí mohlo být ještě hůř, protože Lyon ve velkovýrobě šancí pokračoval a třeba Dabo odkrytou bránu přestřelil.

Plzeň se sice snažila ještě na chvíli vzchopit, Lyonu vzdorovat a prohru zkorigovat, ale když Fofana dvacet minut před koncem předchozí domácí promarněné šance čtvrtou trefou napravil, byl debakl českého mistra definitivně stvrzen. Po lyonském výprasku navíc hraničí plzeňské koketování s účastí ve čtvrtfinále Evropské ligy s utopií už před domácí odvetou.

Osmifinále Evropské ligy, 1. zápas:
Olympique Lyon - Viktoria Plzeň 4:1 (1:1)
Branky: 12. a 70. Fofana, 53. Lacazette, 60. Mvuemba - 3. Hořava. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Devis, A. Rodríguez (všichni Šp.). ŽK: Biševac, Gonalons - Kolář, Hubník, Kovařík. Diváci: 28.000.
Lyon: A. Lopes - M. Lopes, Biševac, Untiti, Dabo (85. B. Koné) - Mvuemba, Gonalons, Fofana - Malbranque (69. Tolisso) - Lacazette (83. Gomis), Briand. Trenér: Garde.
Plzeň: Bolek - Hubník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth (73. Hejda) - Petržela (81. Ďuriš), Kolář (71. Bakoš), Kovařík - Tecl. Trenér: Uhrin ml.
Další čtvrteční výsledky Evropské ligy zde.

Reklama

Související témata: