Hlavní obsah

Matějovský hrál proti Liverpoolu i Chelsea, Neapol řadí na úroveň Lyonu

Neapol

Viděli se v Lize mistrů, jenže souzená jim je už hodně dlouho jen Evropská liga. Jednu jistotu v ní fotbalisté Sparty mají. V sudých letech hrají základní skupinu - a na podzim 2010 a 2012 z ní dokázali postoupit. Dnes přiletěli do Neapole, aby tady ve čtvrtek večer rozehráli další pokus o úspěch v evropském poháru číslo dvě. Dalšími účastníky skupiny I jsou Young Boys Bern a Slovan Bratislava.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata (vlevo) a Marek Matějovský si na jihu Itálie s chutí zatrénovali.

Článek
Fotogalerie

Sparťané si zatrénovali v Neapoli.

Marek Matějovský a Kamil Vacek. To jsou ze současného kádru jediní dva pamětníci, kteří si v únoru 2011 zahráli ve vyřazovací části proti Liverpoolu. Zatímco Vacek si mezitím odskočil do Itálie, Matějovský zažil nejen bitvy s Chelsea o dva roky později, ale taky krachy s Vasluí a Häckenem v letech lichých.

Raději samozřejmě vzpomíná na soupeře typu Bilbaa, Lyonu či Palerma.

„Z nasazení do košů vyplývá, že ve skupině jsou vždycky silná mužstva. Bavili jsme se v kabině, že například Lyon byl opravdu hodně kvalitní. Je těžké srovnávat, ale podle toho, co jsme viděli zápasy Neapole, tak vypadají také velmi dobře a budou na podobné úrovni," očekává Matějovský.

Ostrý start proti nejtěžšímu soupeři

V sezóně 2012/13 Neapol vyhořela s Plzní, které podlehla 0:3 a 0:2. To by mohl být pro Spartu recept.

„Plzeň měla štěstí, že Neapol chytla na jaře v době, kdy bojovali o mistrovský titul v domácí lize, takže tehdy upřednostňovali ligovou soutěž. A Plzeň toho využila. Nechtěl bych náš zápas spojovat s Plzní, protože my tady chceme vyhrát za sebe, za Spartu. Bez ohledu na to, jestli někdy prohráli s nějakým českým týmem," ujistil Matějovský před tréninkem na stadiónu San Paolo.

Sparta ještě nikdy pohárový zápas v Itálii nevyhrála. „Jsme plni očekávání, protože nás čeká ostrý start proti nejtěžšímu soupeři ve skupině. A chceme vybojovat co nejlepší výsledek," slibuje zkušený záložník.

Ať se trefí oslavenec

Také Neapol snila o Lize mistrů, jenže v předkole jí vystavilo stopku Bilbao. V italské lize navíc ještě nevyhrála. „Máme s Neapolí společná dílčí zklamání hned v úvodu sezóny. Ale nemůžeme o nich říkat, že je to špatný tým. Jména jako Hamšík, Higuaín, Callejón či Mertens mluví za vše."

Sparta potřebuje zlepšit produktivitu. A kdo jiný by se o to měl postarat, než kapitán Lafata, který v den zápasu slaví 33. narozeniny.

„Když je utkání vítězné, tak se tolik na střelce gólů nekouká, ale Davidovi je samozřejmě přejeme. Zvlášť k narozeninám," usmívá se Matějovský.

Zápas Neapol - Sparta se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos na ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: