Hlavní obsah

Chovanec: S pěším fotbalem se nikam nedostaneme, postavení Slovanu zlepšíme

Bratislava/Praha

Ve čtvrtek odpoledne vedl čtyřiapadesátiletý Jozef Chovanec první trénink fotbalistů Slovanu Bratislava. Legendární sparťan, rodák z Kočkovců u Púchova, nahradil na lavičce nejslavnějšího slovenského klubu svého bývalého spoluhráče z Letné i reprezentace Františka Straku. Ten byl odvolán před čtrnácti dny, když Slovan ze sedmi soutěžních zápasů získal jediný bod a měl hrozivé skóre 1:18. „Nad nabídkou jsem dlouho nepřemýšlel, smlouva se zrodila velmi rychle,“ řekl na tiskové konferenci Chovanec, který podepsal kontrakt do konce sezóny s opcí.

Foto: Ivan Vilček, Sport.cz

Trenér Jozef Chovanec na tiskové konferenci Slovanu Bratislava.

Článek

Chovanec si na Pasienky přivedl další sparťanskou legendu, kanonýra Horsta Siegla, který ho už provázel na předchozích angažmá v Emirátech a Ružomberoku. „Nikdo z realizačního týmu neodejde, ale rozšířím ho o Horsta Siegla, který jako bývalý vynikající útočník a střelec má hráčům co říct. Chci zlepšit také propojení s juniorkou, proto realizační tým posílí její trenér Ondrej Krištofík,“ zdůraznil Chovanec.

Jarolím řekl ne

Chovance představil hráčům nový generální ředitel, klubová legenda a vynikající obránce Dušan Tittel, který se do Slovanu vrátil po čtyřech letech. Jeho předchůdce Petr Kašpar povýšil do funkce viceprezidenta, odkud bude klub řídit jako pravá ruka majitele Slovanu, podnikatele Ivana Kmotríka.

Po odvolání Straky byl první volbou Karel Jarolím, který vedl Slovan v letech 2010 až 2011 a získal s ním titul. Jenže ten nabídku odmítl s tím, že zůstane v Mladé Boleslavi.

Spekulovalo se také o Tittelovi, který ale nemá potřebnou licenci, nebo Ivanu Galádovi, který vedl slovenskou jednadvacítku a poté, co vypadla v baráži evropského šampionátu do 21 let, byl volný. Podle zdroje blízkému vedení Slovanu, který si ale nepřál být jmenován, byly spekulace o kandidátech, kterých mělo být dokonce šest či sedm, jen klamným manévrem. První volbou po Jarolímovi byl prý Chovanec. A ten řekl ano.

Nejdřív Trnava, až pak Sparta

Chovanec nechtěl novinářům prozradit, co řekne hráčům před prvním tréninkem. Je si však vědom, že času má málo. Už v neděli ho čeká duel domácí ligy s Trnavou a ve čtvrtek prestižní souboj v Evropské lize se Spartou.

„Bude to skutečně hodně těžký začátek, ale já jsem měl vždycky rád výzvy a toto je jedna z nich. Pokusíme se ze současné situace dostat co nejrychleji. To je úkol nejen pro mne, ale pro všechny ve Slovanu. Nejprve se musíme dobře připravit na Trnavu, až po ní přijde na řadu Sparta,“ konstatoval diplomaticky Chovanec.

Slovan je na pátém místně slovenské nejvyšší soutěže a na lídra z Trenčína ztrácí čtrnáct bodů. „Máme o dva zápasy méně. Ale i tak je to nepříjemná situace. Uděláme všechno proto, aby se postavení Slovanu v soutěži co nejdřív a co nejvíc zlepšilo. Nejdu do neznáma. Ještě na jaře jsem vedl Ružomberok, takže mám o slovenské nejvyšší soutěži přehled a tyto zkušenosti hodlám využít,“ řekl Chovanec.

Slovan bere jako výzvu, protože se jedná o nejslavnější slovenský klub, který navíc obhajuje mistrovský titul. „Nebudu nijak měnit herní styl Slovanu. Chci stavět na tom, co je mu vlastní. Slovan hraje technický a kombinační fotbal. Ve hře však musí být větší zápal, energie a agresivita. Pěším fotbalem se nikam nedostaneme a hrát ho rozhodně nebudeme,“ slíbil nový kouč s tím, že mužstvo bylo v létě vhodně doplněno o talentované hráče. „Určitě mají perspektivu. Bohužel ve fotbale se stává, že ne všechno se povede,“ konstatoval Chovanec.

Reklama