Hlavní obsah

Sparta - Neapol 0:0Chovanec slib nesplnil, takže remíza s Neapolí Spartě nepomohla. O postupujícím se rozhodne v Bernu

Praha

Až za dva týdny v Bernu se rozhodne, zda bude cesta Sparty Evropskou ligou pokračovat i na jaře. V partii pátého kola základní skupiny sice uhráli Pražané před svým publikem s Neapolí remízu 0:0, ale ani ta jim postup negarantuje. Exsparťanský kouč Chovanec totiž nesplnil slib daný v předchozím střetnutí na Letné. V souběžně hraném utkání porohrál jeho Slovan s Young Boys Bern, takže až vzájemný souboj švýcarského zástupce s Lavičkovým týmem rozhodne, kdo ze skupiny doprovodí Neapol. Za současné konstelace přitom Spartě postačí k postupu remíza.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Uruguayský středopolař Walter Gargano z Neapole (v modrém) brání ve střele Josefovi Hušbauerovi.

Článek
Fotogalerie

Co víc si mohla Sparta přát? Nebo spíše její kapitán, který se po Hušbauerově technické střele do břevna objevil v 17. minutě úplně sám před brazilským gólmanem mezi tyčemi Neapole. Dokonce měl tolik času, že se mohl zdvořile poptat, kam má balón umístit... Lafata se sice snažil hlavičkovat razantně, jenže Cabral se vytasil se skvostným zákrokem a obrovskou šanci Pražanů zmařil.

Sparta bez respektu, proto měla navrch

Nešlo o jeho první brankářskou parádu, neboť hned v samém úvodu zlikvidoval hodně nebezpečnou střelu Dočkala. Pro Spartu samozřejmě důkaz, že z favorita skupiny nemusí mít žádný respekt, neboť nejenže s ním může hrát rovnocennou partii, ale je schopna ho přehrávat a trumfovat.

V průběhu první půle k tomu skutečně docházelo, neboť Lavičkův tým měl díky dobrému pohybu, přesné kombinaci, důrazu v osobních soubojích i zisku většiny odražených míčů navrch a italského protivníka k ničemu nepouštěl. Natož aby snad dovolil, aby Neapol vůbec ohrozila Štěcha v její bráně.

Sám dokonce vyrobil hned několik závarů v soupeřově šestnáctce, ale když se třeba Krejčímu nabídla pět minut před přestávkou množnost propálit hradbu před Cabralem, hledal výhodněji postaveného spoluhráče a hostující obránci nebezpečí zažehnali.

V Bernu postačí i remíza

Pětiminutové italské vzepětí po změně stran Sparta v pohodě a poklidu eliminovala, a i když byla Neapol přece jen aktivnější a nepatrně odvážnější než v první půli, měli domácí dál mírně navrch.

Čtvrtodiny před koncem orazítkovala těčovaná Matějovského střela podruhé břevno, ale do další vyložené gólové příležitosti, jaká se nabídla v úvodu Lafatovi, se však už domácí nedostali. A protože Neapol se za celých devadesát minut mezi tyče netrefila, skončil zápas bezbrankiovou remízou.

Spartu ovšem ztracené body mrzet nemusely, protože ani případná výhra by nic neřešila. Bratislavský Slovan totiž prohrál s YB Bern a proto se bude rozhodovat až za dva týdny ve Švýcarsku. Pro Spartu je jistou výhodou, že jí k postupu postačí i nerozhodný výsledek.

Zápas 5. kola základní skupiny Evropské ligy:
Sparta - Neapol 0:0
Rozhodčí: Marriner - Child, Kirkup (Anglie). ŽK: Marějovský - Britos. Diváci: 16 111.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Dočkal, Mareček, Matějovský (90. Vacek), Hušbauer (72. Přikryl), L. Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička.
Neapol: Cabral - Mesto, Albiol, Koulibaly, Britos - Gargano, D. López - Callejón, Jorginho (77. Ghoulam), Hamšík - Higuaín (68. Zapata). Trenér: Benítez.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články