Hlavní obsah

Travička umělá, není naše potěšení, notují si sparťané. Výmluvy ale nehledají

Bern

Umělá tráva je fotbalisty všeobecně neoblíbený povrch. Pro některé je samozřejmostí, protože na ní hrají všechny domácí zápasy, což je případ Young Boys Bern. Pro jiné je nutným zlem, jelikož na tomto povrchu, pokud jej UEFA schválila, hrát musí. To je případ Sparty, která se na umělce představí dnes večer v utkání Evropské ligy na bernském Stade de Suisse (výkop v 21:05, on-line na Sport.cz). Sparta na umělé trávě na podzim odehrála dva soutěžní zápasy. V srpnu ve Zwolle v kvalifikace Evropské ligy (1:1) a před týdnem na Strahově v osmifinále Poháru FAČR proti Příbrami (3:1). Oba duely zvládla, takže chce na uspět i do třetice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata (vlevo) trénuje na stadiónu Young Boys. Nastoupí do dnešního zápasu?

Článek
Fotogalerie

Tu bernskou si vyzkoušela už ve středu při tréninku. Hráči sice nesršeli nadšením, ale shodli se, že bernský umělý pažit je velmi kvalitní.

„V Bernu je úplně jiná tráva, modernější, hustší a tím i kvalitnější. Mnohem bližší té přírodní, takže bychom si oproti té strahovské měli polepšit. Samozřejmě zápas je něco jiného než trénink, ale nebál bych se toho," zaháněl obavy zkušený stoper Radoslav Kováč, který hrál na bernské umělce už za svého působení v Basileji.

Lafata: Když nastoupím, půjdu do toho naplno

Kanonýr David Lafata potvrdil, že hráči nemají obecně rádi umělý povrch. „Hra na něm víc bolí, trpí klouby, ale dá se to zvládnout. Hlavně si musíme pohlídat odskok míče, jinak po umělé trávě klouže. Na mokré je rychlejší," konstatoval Lafata, který před zápasem nevěděl, nebo spíš nechtěl prozradit, jestli nastoupí.

S poraněnými zády a žebry by při utkání trpěl o to víc. Pokud nastoupí, počítá s tím, že ho soupeř šetřit nebude. „Vědí, že mám nějaké problémy, ale když půjdu na hřiště, budu hrát naplno. Je to poslední zápas před pauzou a velice důležitý," dodal.

Záložník Josef Hušbauer slova kapitána potvrdil. „Nemáme ji rádi, ale hrát na ni musíme. Myslím si, že umělku jsme zvládli a víme, jak na ní kombinovat. Musíme se koncentrovat na míč. Může být hodně rychlý, ale na suchém povrchu naopak pomalejší a pak to chce při přihrávce větší důraz," konstatoval Hušbauer.

Kadeřábek bude útočit

Také obránce Pavel Kadeřábek přidal svůj pohled: „Musím se soustředit na každý míč. Vím, že domácí jsou na tenhle povrch zvyklí a jsou na něm rychlí a nebezpeční. My ale nemůžeme v Bernu bránit. Budeme hrát svůj fotbal, tedy útočný, takže budu útočit. Ideální by bylo, kdyby oni hlídali mne a ne já je," přál si.

Kouč Vítězslav Lavička je s tréninky na umělé trávě spokojený: „Byli jsme na umělé trávě od konce listopadu po utkání v Jihlavě. Kluci to zvládli. Jejich pohyb a práce s míčem byla stále kvalitnější. Dokáží si poradit s odlišným chováním míče. Neměl by to pro nás být problém a rozhodně se na umělou trávu nebudeme vymlouvat."

Reklama

Související témata: