Hlavní obsah

Hapal si cení, že Baník hrál srdcem

Dvoubrankového vítězství i udržení čistého konta si po úvodním utkání 1. kola Poháru UEFA s nizozemským Heerenveenem cenil kouč fotbalistů ostravského Baníku Pavel Hapal. "Výkon nebyl ideální, ale tým ukázal, že hraje srdcem," řekl. Branky Klimpla a Magery dávají Ostravanům obrovskou šanci pro odvetu v Heerenveenu.

Článek

V prvním poločase nechal Baník více než deseti tisíci diváky zaplněné ochozy zase zavzpomínat na předloňskou mistrovskou sezónu. Koncentrovaný výkon okořenily i dva góly, kdy se hlavou po nacvičeném signálu z rohu trefil Klimpl a Magera v klidu proměnil penaltu za sražení Metelky. "Zpočátku jsme ale dobře nehráli, na mužstvu byl znát respekt ze soupeře. Dvacet minut jsme vypadali ustrašeně," uvedl Hapal.

Verbeek v ohrožení

Jenže pak Raška chytil šanci Pranjičovi a tým tím dost nabudil. "Začali jsme se víc osmělovat, pomohly nám hlavně standardní situace. Dvě jsme využili a tím také celý zápas rozhodli. Do přestávky jsme hráli fakt výborně, škoda, že jsme ještě převahu nevyužili víc," vykládal nový kouč Baníku, který v kabině naordinoval svěřencům dost defenzivní taktiku: "My letos ještě neodehráli utkání s čistým kontem, vždyť jsme gól dostali i v domácím poháru v Třinci. Proto jsme to chtěli vzadu odehrát na nulu."

Jenže tahle taktika se Ostravanům málem stala osudná. Vynikající Raška vychytal hlavičku Hanssona, dva trestné kopy Yildirima a štěstí měl i při možnosti Huntelaara, jemuž při jiné možnosti zkazil radost z gólu odpískaný ofsajd. "Po přestávce jsme pár šancí měli, ale nedali gól a doplatili na chyby v obraně. To vidím i jako nejtěžší úkol pro odvetu. Bude složité nedostat gól a minimálně dva vstřelit," kroutil hlavou trenér Heerenveenu Gertjan Verbeek, pod kterým se údajně pořádně třese židle.

Zajímá je liga

Hapal už před utkáním avizoval, že aktuální forma týmu od chvíle, kdy na lavičce nahradil Jozefa Jarabinského, stoupá. "Ligový souboj v Brně byl už lepší než pohár v Třinci a teď to platí znovu. Podstatné je, že jsme po víc než měsíci zase konečně vyhráli. To může hráčům psychicky hodně pomoci," doufal trenér a jen poznamenal, že výkon týmu ještě nebyl takový, jak by si představoval: "Ale zase začíná u nás platit, že jeden hráč se může spolehnout na druhého. Výkony tak mohou jít nahoru."

Hapalův rukopis už byl evidentní i při pohárovém duelu. Baník se snažil kombinovat po zemi, i když to bylo často kostrbaté, navíc měl perfektně připravené standardní situace. "Dvě tři jsme opravdu nacvičili a těší mě, že jsme z nich dali góly. Na víc už nebyl čas, to by hráči nestačili vstřebat. Kvůli nácviku nových věcí jsme v úterý měli i uzavřený trénink a vypadá to, že to bylo opodstatněné," usmíval se Hapal.

Jeho tým má před odvetou slibný dvougólový náskok, ale nic to ještě neznamená. "Soupeř je silný a my jsme teprve v poločase. Utkání nás stálo dost sil, přesto věřím, že se z toho dostaneme. Teď je nejdůležitější, abychom zase rychle zapomněli na úspěšný pohárový výsledek a upnuli veškerou pozornost na ligu. V neděli nás čeká Liberec, pak jedeme na Spartu a až potom se budeme zase zabývat pohárem. Teď budou mít hráči zakázáno přemýšlet o možném postupu," dodal Hapal.

Reklama

Související témata: