Hlavní obsah

Trenér Stuttgartu byl otrávený ze hry svého týmu v Poháru UEFA

PRAHA

Měl to být šlágr čtvrtečního programu fotbalového Poháru UEFA, ale fanoušci Stuttgartu na zápas se Šachtarem Doněck nebudou vzpomínat rádi. Jejich miláčci nedokázali na vlastním hřišti vstřelit ukrajinskému týmu ani branku a prohráli 0:2. A trenér Stuttgartu Giovanni Trapattoni byl po zápase hodně nespokojený s výkonem svých svěřenců.

Článek

"Nedokážeme aspoň na chvíli udržet koncentraci, příště musíme hrát chytřeji," prohlásil Trapattoni, jenž si ve čtvrtek několikrát rukou zakryl oči, aby se nemusel dívat na hru svého týmu. Po zápase a naznačil, že v klubu nastanou před dalšími zápasy změny.

Otázkou je, zda u toho ještě bude, nad jeho dalším působením v klubu se totiž stahují mračna. Klub je v lize až desátý, třikrát po sobě remizoval a se sedmi nerozhodnými výsledky z 11 kol v tomto ohledu kraluje bundeslize. Stuttgart dal pouhých 14 branek a Dánové Tomasson s Grönkjaerem, které si Ital do týmu v létě přivedl, jsou zatím chabou náhradou za ostrostřelce Kuranyiho, jenž odešel do Schalke.

Bývalý kouč italské reprezentace možná lituje, že nezůstal v Lisabonu, kde na jaře dobyl s Benfikou titul.  "Měli jsme velké problémy. Ale v žádném případě s tím tady nepraštím," ujistil Trapattoni po zápase s Doněckem.

Heerenveen si prý zasloužil vyhrát

Do těsné obrany bušili fotbalisté Heerenveenu, jenže cestu defenzivou CSKA Moskva nenašli. Obhájce trofeje, jemuž v případě prohry hrozily postupové komplikace, si za bezbrankovou remízu odvezl bod, pro nějž si přijel. "Byli jsme na hřišti jediným týmem, který hrál na vítězství. Zasloužili jsme si tři body," prohlásil kouč Heerenveenu Gert Jan Verbeek. CSKA je jediným celkem ze zbylé čtyřicítky v soutěži, který v minulosti dobyl Pohár UEFA.

V čele další z osmi skupin se usadilo Palermo, třebaže doma s Lokomotivem Moskva uhrálo jen bezbrankovou remízu. Ruští mistři za ni vděčili brankáři Ovčinnikovovi. Kouč Palerma Luigi Del Neri se za výsledek nezlobil. "Bod je vždycky dobrý. Škoda, že jsme dnes narazili na tak výborného gólmana," uvedl.

Nepovedený debut na lavičce Besiktase Istanbul má za sebou trenér Jean Tigana. Jeho tým držel v Seville přes hodinu nerozhodný výsledek, ale pak se v dresu domácího FC rozehrál Kanouté. Naturalizovaný útočník z Mali nejdřív přiťukl míč na gólovou střelu Saviolovi a pak se dvakrát trefil sám.

Nekompromisní Stavanger

Fotbalisty pražské Slavie čeká příště v Poháru UEFA tuze nepříjemný soupeř. Nejenže za ním budou muset cestovat do chladného Norska, ale ani jeho herní styl není o moc hřejivější. Viking Stavanger v obou zápasech ve skupině A jen bránil. Zatímco před dvěma týdny získal se štěstím skalp Monaka, ve čtvrtek v Hamburku prohrál 0:2.

Nájezdy týmu nejsou tak útočné, jako byly kdysi výpady Vikingů, po nichž nese klub jméno, ale o to víc soupeřovy fotbalisty bolí. "Hráli jsme tak tvrdě a disciplinovaně, jak to jen bylo možné," řekl po utkání novinářům kouč Stavangeru Roy Hodgson.

Litoval toho, že jeho svěřenci inkasovali příliš brzy. "Bylo pro nás důležité co nejdéle držet výsledek 0:0 a dostat tím Hamburk pod tlak," nastínil zápasový plán. Van der Vaartova rána jej ale po dvaceti minutách rozbourala. Hamburk vyslal na soupeřovu branku celkem 24 střel, zatímco hosté se odhodlali jen ke třem.

Jarolím byl jen na tribuně

Tvůrce hry německého týmu David Jarolím, který nenastoupil kvůli trestu za žluté karty, si na tribuně mohl udělat obrázek o tom, co za týden v baráži čeká národní tým, do nějž znovu dostal pozvánku. Hamburk ale podle Hodgsona podal velmi dobrý výkon a přes obtížnou překážku se přehoupl. "Teď můžeme jet do Monaka plni sebevědomí," řekl trenér vítězů Thomas Doll, jehož mužstvo získalo maximální počet šesti bodů. Mohl mít radost i z toho, že útočník Lauth po třech měsících ukončil svůj gólový půst.

Reklama