Hlavní obsah

Chci už také zvednout nějakou trofej, potvrzuje Hübschman rostoucí jablonecké ambice

Jablonec

Za třetí příčku v lize žádnou trofej nedostali, pohárový triumf jim po zpackaném penaltovém rozstřelu ve finále s Libercem rovněž unikl, takže do nové sezóny vstupuje kapitán jabloneckých fotbalistů Tomáš Hübschman s jedním velkým přáním: Konečně by chtěl také nějakou trofej zvednout a potěžkat. Asi nejsnazší to bude zase v domácím poháru.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký kapitán Tomáš Hübschman (vpravo) a Lukáš Masopust (vlevo) během týmového fotografování.

Článek

Kalkulujete s pohárovým triumfem, ale co liga? Mistrovský titul vás neláká? Vždyť ve všech prognózách figurujete mezi triem největších favoritů.

Favorité jsou dva - Sparta a Plzeň. Oni musí získat titul za každou cenu, oni jsou pod tlakem.

Zříkáte se tedy role favorita?

Chceme v tabulce výš, což znamená, že se pokusíme vklínit mezi tato dvě mužstva.

To říkáte po důkladném posilování, jímž váš Jablonec v létě prošel?

Až první zápasy a úvodní kola pohárů ukážou, jak na tom jsme doopravdy a zda hráči, kteří do Jablonce přišli, budou opravdu posilami a mužstvu pomohou.

Mluvíte dost vyhýbavě? Cožpak se vám nezdá nákup nových akvizic adekvátní jabloneckým ambicím?

Naopak, noví kluci vypadají po fotbalové stránce dobře, takže kvalita našeho mužstva vzrostla a konkurence se zvýšila. Už proto, že řadu míst v sestavě máme teď zdvojených.

Právě prořídlá lavička náhradníků přitom představovala na jaře velký jablonecký problém, na který jste hlavně v závěru ligy dopláceli...

To určitě, protože hlavně pro útočnou fázi jsme neměli moc hráčů na výběr. A když se pak náš jediný útočník zranil nebo neměl formu, představovalo pro nás velký problém střílet góly. Hlavně těžším soupeřům.

Narážíte na to, že jste ani Plzeň, ani Spartu v loňské sezóně neporazili?

To sice pravda je, ale daleko víc mrzely body ztracené v jiných zápasech s mužstvy okolo nás, protože ty nás připravily o lepší umístění.

Po příchodu Wágnera a Tecla už byste podobné problémy mít neměli. Trenér se dokonce pokouší měnit zažitý jablonecký styl a hrát se dvěma útočníky. Vyhovuje vám tato proměna?

Na jaře jsme mohli těžko hrát se dvěma útočníky, když jsme měli v kádru pouze jednoho. Teď máme tři kvalitní, takže kouč zkouší ofenzivní variantu, s níž můžeme vyrukovat proti některým soupeřům. Jde o zvyk, o rozestavení, o to, abychom si na hřišti vyhověli.

Zažité jablonecký zvyklosti naboural určitě i odchod Kopice do Plzně. Chybí vám hodně?

Zpočátku byla na naší hře jeho ztráta cítit, ale pro Jablonec představovalo prioritu posílení ofenzívy. Z toho důvodu k výměně Kopice za Wágnera a Tecla došlo. Upřímně řečeno - Kopic je kvalitním fotbalistou, ale pro nás bylo jednodušší nahradit jednoho hráče na kraji zálohy, než se vypořádávat s absencí útočníků. A když v průběhu přípravy přišel ze Slovácka Trávník, konkurence narostla i ve středové řadě, takže ani tam už problém nemáme.

Co vám tedy brání, abyste ohlásili atak na ligové výšiny i úspěšné tažení Evropskou ligou?

Vědomí, že obhajoba je vždy těžší, což platí i o naší loňské třetí příčce.

Spoluhráčům ale určitě narostlo sebevědomí poté, co v lize získali bronzové medaile a v poháru se dostali až do finále. Nebo to snad na nich necítíte?

Také v to doufám. Vidím na nich, že je výhry psychicky posílily, že si víc věří, fotbalově se zlepšují a hlavně - mnohem více na sobě pracují.

Prostě předpoklad, abyste konečně prorazili i na evropské scéně. Na předchozí štaci v Doněcku jste byl přece na pohárové úspěchy rok co rok zvyklý.

Byl bych rád, kdyby se nám něco podobné povedlo i s Jabloncem. S vidinou, že se pokusíme změnit špatnou jabloneckou pohárovou historii, jsem sem ostatně před rokem přicházel.

Troufnete si tedy na FC Kodaň, která bude s největší pravděpodobností vaším soupeřem ve třetím kvalifikačním předkole Evropské ligy?

Během zimní přípravy v Portugalsku jsme ji 2:0 porazili. Pravdou je, že jsme dali do zápasu hodně úsilí a měli i štěstí, což o dánském protivníkovi až tak úplně neplatilo, ale uděláme vše, abychom výkon a výsledek zopakovali a přes Kodaň postoupili.

Jakým protivníkem pro vás Kodaň bude?

Ještě jím není, ale i já jsem přesvědčen, že se do třetího předkola dostane a narazíme právě na ni. Je to hodně kvalitní mužstvo, což jsme si ve zmiňovaném Portugalsku ověřili. Snaží se kontrolovat míč a těžit ze hry dvou vysokých útočníků vpředu. Jedním z nich je dánský reprezentant Cornelius, který je hodně silný ve vzduchu i na zemi. I proto na něho směruje většina přihrávek, on balóny získává a tím se Kodaň dostává do ofenzivy, kterou podporují nabíhající záložníci.

Reklama

Související témata: