Hlavní obsah

Šilhavý přiznává: Udine jako zkušenost, plzeňský příběh nastartovaný Kodaní motivací

Jablonec

Samo sebou že nějaká trofej by mu byla také po chuti, daleko víc je však jablonecký kouč lačný úspěchu na evropské scéně. „Za postup do základní skupiny Evropské ligy se sice žádná trofej neuděluje, ale kdybychom se do ní dostali, zisku domácí trofeje by se tento úspěch vyrovnal,“ nepopírá Jaroslav Šilhavý, že na druhé severočeské štaci by chtěl dokázat to, co svedl loni u sousedů v Liberci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Podobnoiu radost by chtěl Jaroslav Šilhavý zažívat v lize i na evropské scéně.

Článek

Před dvěma lety v libereckých službách jste byli v konfrontaci s Udine outsiderem na druhou, přesto jste italského protivníka vyřadili. Je pro vás tenhle příběh velkou motivací i v jabloneckém angažmá?

Je to hlavně velká zkušenost, která se může hodit.

Takže na Kodaň, která bude s největší pravděpodobností vaším soupeřem ve třetím předkole Evropské ligy, si troufáte stejně, jako na Udine?

Před rokem jsem podepsal v Jablonci tříletou smlouvu a dohodl se s klubovým vedením na určitých cílech. V první sezóně se nám je podařilo naplnit, nyní přichází sezóna druhá a cíl, jímž je účast ve skupině Evropské ligy.

Jablonecké vedení vám šlo na ruku a nakoupilo posily, které jste požadoval.

A tím na mě i mužstvo vytvořilo tlak, abychom zmiňovaný cíl splnili.

Má současný jablonecký kádr na to, aby jeho účinkování na evropské pohárové scéně nebylo zase jen trapnou epizodou, jako tomu bývalo v minulosti?

Přišli kvalitní hráči, o nichž jsem přesvědčen, že posilami opravdu budou a mužstvu pomohou. Na domácí scéně i v Evropě.

Hlavně jste požadoval nové akvizice pro ofenzivu, což se příchodem plzeňského Tecla a Wágnera splnilo. Jak jste s nimi spokojen?

Oba jsou kvalitními útočníky s řadou zkušeností z předchozích štací, kde to ostatně dokazovali. Zvýšili konkurenci, vyřešili naše potíže s útočníky. Pro ofenzivu by ale měl být přínosem i Vukadin Vukadinovič, který se vrátil z hostování ve Slavii, kde si vedl velice dobře. Uvidíme, zda bude podobné výkony podávat i v Jablonci.

Nakoupili jste ovšem i ruského beka Karavajeva, o kterého se zajímalo hned několik klubů, přivedli i mladého Trávníka.

Však říkám - i těmito nákupy na nás vedení vytváří tlak, abychom byli úspěšní. Karavajev je rychlostně perfektně vybavený, může nastupovat na levém i pravém kraji obrany, použít ho mohu i ve středové řadě. Trávník vypadá rovněž velice dobře, navíc i on je ofenzivně laděný. A když k tomu připočtu Jakovleva z petrohradského Zenitu, nákupny nám skutečně vyšly.

Zvláště, když jste příchodem olomouckého Bárty vyřešili i problém s brankářskou dvojicí...

To samozřejmě také kvituji, protože v posledních přípravných zápasech prokázal i on své kvality. Hlavně však kvituji, že jsou to všichni skromní, pracovití a úspěchu hladoví kluci.

Takže můžete směle vyhlásit atak na nejvyšší ligové příčky i na pohárovou Evropu. Jak jste vůbec vnímal posilování největších konkurentů Plzně a Sparty?

Registroval jsem hráče, kteří do obou klubů přišli, ale nepídil jsem se potom, jak do stávajících kádrů Plzně či Sparty zapadli. To je problém konkurentů, nikoli náš. Já se soustředil na své mužstvo.

A pochopitelně i na ambice, které má. Sám akcentujete úspěch v pohárové Evropě, takže jaký úsudek jste si udělal o Kodani, na kterou nejspíš narazíte?

Udivilo mě, že v letošní sezóně musela začínat ve druhém předkole, protože jde o silný a zkušený tým. V minulosti pravidelně figuroval v Lize mistrů či Evropské lize a měl úspěchy. Nebude to s ní nic jednoduché.

Ale v zimní přípravě během portugalského soustředění jste ji už s Jabloncem porazil...

Je sice pravdou, že jsme na ní 2:0 vyhráli, ale to šlo jen o přípravu.

Přípravu, která by ale měla inspirovat a motivovat.

Věřím v to. A stejně tak věřím v plzeňskou inspiraci. Viktoria jela před čtyřmi lety ke kvalifikační konfrontaci o Ligu mistrů do Dánska jako outsider, ale roli zvládla, přes Kodaň postoupila a nastartovala tak své úspěšné putování pohárovou Evropou. Uděláme maximum, abychom ji napodobili.

Profit z pokladny UEFA by byl příjemný...

Ekonomický určitě, sportovní ale zrovna tak.

Reklama

Související témata: