Hlavní obsah

Galácticos nerozprodám, ale v případě vyřazení se kádr zúží, tvrdí jablonecký šéf Pelta

Praha

Před odletem Jablonce k odvetě 3. předkola Evropské ligy do Kodaně byl Miroslav Pelta, šéf českého fotbalu i Jablonce, mezi prvními na letišti. Po domácí prohře 0:1 v úvodním duelu i nedělní ligové remíze s Bohemians 2:2 nebyl v příliš optimistické náladě. Flintu do žita nezahodil, ale pokud by Jablonec zítra s Kodaní vypadl, kádr by se rozhodně zúžil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jablonecký šéf a zároveň předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

Hodně jste si přál postup Jablonce do skupiny Evropské ligy. Berete po domácí prohře 0:1 s Kodaní toto přání jako nesplnitelné?

To rozhodně ne! Ale jsem realista, šance jsou podle mne 80:20 ve prospěch Kodaně. Doufám, že s tím ještě dokážeme něco udělat. Raději už moc neplánuji. Kodaň je doma hodně silná, má zkušenosti z Ligy mistrů. Uvidíme, jak se utkání bude vyvíjet.

Co byste jako zkušený bývalý gólman poradil trenéru Šilhavému, aby změnil a naděje na postup byla větší?

Trenéru Šilhavému radit nebudu. Jasné je, že musíme podat celkově lepší výkon, vycházet ze zajištěné obrany a především dát góly. V Kodani to nebude lehké. Ale dokázala tam vyhrát i Plzeň. Jestli chceme někdy někam postoupit, tak musíme udělat nějaké překvapení na úkor favorita.

Oslavy sedmdesátin klubu vám pokazila nedělní domácí remíza s Bohemians. Nálada před odvetou v Kodani je asi o to horší...

Já si myslím, že remíza s Bohemkou zapůsobí opačně a hráče naopak vybudí. Pochopitelně jsme předpokládali jiný sportovní výsledek. Trenér udělal několik změn, ale hlavním důvodem bylo velké množství našich neproměněných šancí a velké individuální chyby. To, co udělal Beneš, jsem ještě neviděl.

Vy jste znám jako motivátor. Umíte hráčům i vyčinit?

Umím, a pořádně! Však jsem jim také v kabině po utkání řekl svůj názor a rozhodně se jim to neposlouchalo příjemně, nechválil jsem je. Byl jsem plný emocí. Vadilo mi i to, že půlka mužstva byla špatně obutá, hráči klouzali po trávníku. To jsou věci, které by se neměly na této úrovni stát. Podrobnosti ale zůstanou za dveřmi kabiny.

Dojde také na motivační proslov?

Budu ho mít před zápasem. Určitě budu mluvit o tom, že nechci, aby naše účinkování v pohárové Evropě skončilo za jeden týden od minulé středy do tohoto čtvrtka. Zkusím hráče maximálně mobilizovat.

Slíbíte prémie za postup?

Neslíbím, protože tyhle věci jsou dané. Prémie jsou až za postup do základní skupiny, takže o tom nemá smysl se teď bavit. Musíme také tyto záležitosti stavět s přihlédnutím k finančnímu přínosu na druhé straně.

Pokud se postup nepodaří, je možné, že se jablonecký kádr zúží, tedy své Galácticos začnete rozprodávat?

To je hodně pesimistické, přemýšlet takhle před odvetou... Ale pokud by se vaše slova naplnila, pak si s trenérem sedneme a posoudíme, jestli kádr pro domácí ligu a pohár není zbytečně široký. Už nyní máme konkrétní nabídky i ze zahraničí na některé hráče. Rozhodně by ale nedošlo k nějakému zásadnímu výprodeji, který by výrazně ovlivnil sílu mužstva. Budujeme ho druhý rok, a jestliže chceme hrát opět o evropské poháry, nemůžeme tým oslabit.

Nebudou vám kolegové z klubů, které postoupí, vytýkat, že Jablonec kazí koeficient?

To snad ne! Přál bych si, aby postoupilo co nejvíc českých týmů. Bylo by skvělé, kdyby to večer zvládly Sparta i Plzeň. Soupeře, s nímž se dá postoupit, má i Liberec. Škoda, že se to nepovedlo Mladé Boleslavi, protože norský celek byl také hratelný. My jsme měli z týmů bojujících o Evropskou ligu jednoznačně nejtěžšího soupeře. To je fotbal, nevymlouvám se. Vyřazení ještě nejsme, ale rozhodně to v tuto chvíli neplánujeme a jsme pokorní.

Reklama

Související témata: