Hlavní obsah

Bez špetky arogance jsem přesvědčený o naší schopnosti Ajax vyřadit, burcuje Šilhavý

Jablonec

Ošidný výsledek ani zvučný soupeř trenéra jabloneckých fotbalistů Jaroslava Šilhavého před čtvrteční odvetou play off Evropské ligy s nizozemským Ajaxem neděsí. „Cítím z mužstva obrovskou koncentraci a odhodlání. Jméno protivníka naopak všechno násobí. Všichni věříme, že můžeme uspět," vysvětluje šéf lavičky Severočechů, kteří však potřebují smazat jednobrankové manko z prvního duelu.

Trenér Jablonce Šilhavý před odvetou s AjaxemVideo: Radek Malina, Sport.cz

 
Článek

Zažil jste velké bitvy v roli asistenta u reprezentace či později jako hlavní kouč Liberce v Evropské lize. Tíží vás před odvetou s Ajaxem nervozita?

Pochybnosti do bitvy o Evropu nepatří. Je třeba jít do utkání s čistou hlavou. Na Ajaxu jsem byl nervóznější. Nevěděli jsme, jak se bude soupeř prezentovat. K tomu jsme netušili, jak se vypořádáme s velkou návštěvou a zda vše ustojíme v hlavách. Před odvetou mám vnitřní pocit, že jsme připravení.

Co vás k takovému přesvědčení vede?

Cítím z kluků obrovskou koncentraci, touhu a odhodlání. Před ligovým zápasem v Brně mělo pár hráčů drobné zdravotní potíže. Teď jsou všichni fit. Doktor Ajax, jak já říkám, funguje dokonale. Myslím, že už při ligovém zápase v Brně se projevilo, že jsou kluci nažhavení. Na třígólovém triumfu se blížící bitva o základní skupinu Evropské ligy podepsala.

V Amsterdamu jste prohráli o gól a nedokázali skórovat. K postupu tedy potřebujete vyhrát o dvě branky. Máte už jasno, jakou taktiku proti Ajaxu před domácím vyprodaným stadiónem zvolíte?

V prvním duelu jsme s výjimkou penaltového momentu, kdy Beneš nedovoleně zastavil Klaasena, pracovali v defenzivě perfektně. V nizozemské lize střílí Ajax hodně branek, ale proti nám se do šancí moc nedostával. Tudíž z defenzivního hlediska musíme odvést stejný výkon. A zlepšit produktivitu, protože už na půdě protivníka jsme měli tři velké šance.

Budete tedy klást největší důraz na defenzivu, protože obdržený gól by znamenal nutnost vstřelit k postupu tři branky?

Samozřejmě, že s čistým kontem by se nám dýchalo lépe. Pokud bychom inkasovali, dostali bychom se do svízelné situace. Ale jsme schopní, což říkám bez špetky arogance, tři góly vstřelit. Ajax není vzadu bezchybný. Jako jednotlivci jsou výborní, ale přesvědčili jsme se, že je lze překonat.

Ajax neinkasoval čtyři zápasy v řadě. Co jste hráčům radili z hlediska ofenzivy?

Někdy je třeba útok zrychlit, zjednodušit, jindy zase volit třeba rozehrávku. Neexistuje univerzální mustr. Kupříkladu v Kodani jsme z trestného kopu skórovali, na hřišti Amsterdamu prakticky z totožné situace trefili zeď. Hlavní tedy je zachovat v koncovce chladnou hlavu.

Vyčlenili jste speciální trénink na standardní situace a případné pokutové kopy, k nimž může dojít?

Ano. Ladili jsme úplně všechny možnosti, které nás mohou přivést k úspěchu. Nic jsme nepodcenili. I penalty jsme trénovali. Jenže tlak penaltového rozstřelu v zápase je pochopitelně jiný než v přípravě.

Postoupí fotbalisté Jablonce přes Ajax do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
54,6 %
Ne
45,4 %
Celkem hlasovalo 2739 čtenářů.

Reklama