Hlavní obsah

Nepropadli jsme herně. Jen chyběla lepší produktivita, lamentoval vítěz Poháru UEFA

Jablonec

Před šesti lety slavil triumf v Poháru UEFA, předchůdci Evropské ligy. Nyní měl fotbalový záložník Jablonce Tomáš Hübschman skromnější cíl. Jako kapitán chtěl Severočechy dovést do základní skupiny soutěže. Jenže odveta play off Evropské ligy s Ajaxem skončila bezbrankovou remízou, která v součtu s jednobrankovým vítězstvím nizozemského týmu z prvního duelu znamenala pro Jablonec konečnou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Hübschman z Jablonce

Článek

V Evropě jste zažil v dresu Šachtaru či Sparty velké zápasy. Jak velké je zklamání zůstat s Jabloncem těsně před branami základní skupiny?

Stejné jako při jakémkoliv jiném vyřazení, byť jsme vypadli jen rozdílem jedné penalty.

Byla Gregušova nevyužitá penalta klíčovým momentem odvetného utkání?

Ajax po penaltě a následném vyloučení znervózněl. Rozhodně už jeho hráči neměli takovou pohodu jako v prvním poločase, kdy kontrolovali míč a drželi hru ve své moci. My jsme do přestávky nechtěli hru otvírat, abychom jim nedali prostor a neinkasovali, což by mohlo rozhodnout. Záměr byl čekat na standardní situaci nebo na brejk. Věděli jsme na základě prvního zápasu, jak se bude Ajax prezentovat.

Bylo z hráčů Ajaxu cítit, že se bojí o postup?

To bych úplně neřekl. Určitě byli nervóznější, ale zatáhli se a hráli čtyři čtyři jedna, zaměřili se vyloženě na defenzivu a čekali na brejky. My jsme se snažili vytvořit tlak na obránce při standardních situacích. Potvrdilo se, že receptem budou standardky. Připravili jsme si je, ale nevyužili.

Poznamenala neproměněná penalta sebevědomí jabloneckého týmu a měla vliv na výkon?

I potom jsem věřil, že můžeme vyhrát. Nepochyboval jsem, že přijde další šance. Stačil jeden propadlý balón, z něhož může vyplynout gólová příležitost. A taková situace skutečně přišla, jenže jsme ji nedokázali využít.

Je hodně kruté vědomí, že o vyřazení rozhodla jediná penalta, kterou Ajax dokázal doma využít, zatímco váš tým nikoliv?

Nerozhodla jen penalta. Když to vezmu, tak na Ajaxu měl dvě velké příležitosti Greguš, po jedné Doležal a Wágner. Měli jsme dát gól. Proto znovu opakuji. O našem konci v Evropě nerozhodla jen domácí nevyužitá penalta.

Zatímco silnou Kodaň jste v třetím předkole vyřadili, Ajax byl o jedinou branku nad vaše síly. Jaké je hodnocení jabloneckého účinkování na evropské scéně?

Jsme zklamaní. Cílem bylo postoupit do základní skupiny. Každopádně jsem přesvědčený, že jsme herně nepropadli. Spousta lidí nám nevěřila už před dvojzápasem s Kodaní ve třetím předkole. Postoupili jsme a v součtu obou zápasu jsme určitě nebyli horší, nebyl to nezasloužený postup. Co se týče konfrontace s Ajaxem, měli jsme více vyložených šancí v zápase u nich. Doma jsme byli hlavně trpěliví a čekali na šance. Jenže jsme je nevyužili. Měli jsme jich proti takovému soupeři dost. Rozdíl byl v produktivitě.

Reklama

Související témata: