Hlavní obsah

Všichni tři vedli, ani jeden nakonec nevyhrál. Češi mohli být Lize mistrů mnohem blíž

Praha

Jedno měli ve čtvrtek večer společné. Všichni tři čeští zástupci ve fotbalové Evropské lize aspoň na chvíli během svých zápasů 3. kola vedli. Kdyby Sparta, Plzeň a Liberec vedení udržely, sklidily by do národního koeficientu pořádnou porci bodů. Nepovedlo se, Sparta s Libercem braly jen remízu, Plzeň dokonce prohrála. Český pohárový fotbal tak sice dál živí naději na jednu přímou místenku do Ligy mistrů, ovšem s odstupem za svými konkurenty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost sparťanských fotbalistů na hřišti Schalke ve třetím kole základních skupin Evropské ligy.

Článek

Jen Sparta může být spokojená. Remíza na půdě silného Schalke má zvuk. Jinde však bědují. Liberec už držel v rukou tři zlaté body, po skandální penaltě Groningenu v šesté minutě nastavení mu však zbyl jen jeden. A Plzeň nakonec možná klíčové utkání ve Vídni s Rapidem prohrála.

Aby si Češi polepšili v žebříčku koeficientů, který je určující pro nasazení do pohárů, budou potřebovat co nejsilnější zastoupení i v jarní vyřazovací části Evropské ligy. Situace se jim ovšem po první polovině odehraných zápasů ve skupinách spíš komplikuje.

Někde si dramatický závěr nepřejí, jinde ano

Sparta je druhá s optimistickým výhledem na postup. Po negativních zkušenostech z klíčových duelů na hřišti soupeřů by si však rozhodnutí určitě neměla nechávat až na poslední utkání v Nikósii...

Druhý je zatím i Liberec, jehož tým ovšem celý podzim decimuje neuvěřitelná kalvárie zranění. U Nisy budou naopak moc vděční, pokud si v závěrečném zápase doma s Marseille budou moci zahrát o všechno.

Plzeň je zatím až třetí - a aby se nemusela ohlížet na ostatní výsledky, potřebuje všechny tři zbývající zápasy vyhrát, což bude hlavně proti Villarrealu a Rapidu těžká šichta.

Žebříček koeficientů:
11. Turecko31,800
12. Švýcarsko31,575
13. Česká republika29,725
14. Řecko28,300
15. Rumunsko25,383
16. Rakousko24,300
Umístění na 12. příčce jako poslední zaručuje přímý postup do LM, umístění na 15. příčce jako poslední zaručuje dvě místa v kvalifikaci LM.

Turci a Švýcaři mají stále navrch

Celý trojlístek každopádně reálně usiluje o to, aby měl český šampión pro pohárový ročník 2017/18 zaručen přímý postup do Ligy mistrů.

Češi v žebříčku aktuálně figurují na třináctém místě s odstupem na magickou dvanáctou příčku, kterou zatím drží Švýcaři. Kousek před nimi jsou v dosahu i Turci. Ze čtrnácté pozice se zase na Čechy tlačí Řekové.

Právě 12. místo jako poslední zaručuje jednu místenku ve skupině Ligy mistrů. Při troše štěstí může i třinácté místo zajistit jackpot v podobě přímého postupu do milionářské soutěže - pouze v případě, že si vítězové Ligy mistrů i Evropské ligy zajistí přímý postup do LM také ve svých ligových soutěžích.

Reklama

Související témata:
  2 : 2 Leverkusen - AS Řím 2 : 2 dohráno
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.