Hlavní obsah

Klopp čeká! Musíme vyhrát, abychom potkali Liverpool, burcuje Trpišovský

Groningen

Stoprocentní jsou fotbalisté Liberce v letošním ročníku Evropské ligy při zápasech na půdě soupeřů. Vítězně zvládli duely předkol ve Splitu i v Izraeli se Šmonou, pak vyloupili senzačně Marseille. Ve čtvrtek večer (v 19:00, vysílá Nova Sport 1, on-line reportáž na Sport.cz) při čtvrtém dějství skupiny F Severočeši potřebují v Groningenu bilanci udržet, aby měli reálnou šanci na postup do jarních bojů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský

Článek

Bago libereckých fotbalistů na stadiónu Groningenu

„Postupovými kalkulacemi se nezaobírám a nic nepropočítávám. Klíčový je náš výkon. Pokud totiž duel v Gronigenu nezvládneme, naše šance na postup bude prakticky nulová," tušil trenér Jindřich Trpišovský před bitvou v kotli stadiónu Euroborg s kapacitou 22 500 diváků ležícím pouhých deset metrů nad mořem.

Zelená Katedrála, jak je aréna zapuštěná v útrobách obchodního centra přezdívána, má být vyprodaná. A příznivci domácích věří, že fanoušci uvidí první triumf Groningenu v Evropské lize po devíti letech.

„Nebojíme se. Ve Šmoně nebyla atmosféra žádná, ve Splitu perfektní, ale stadión strašný. V Marseille zase krásná aréna, ale bídná návštěva. Teď se sejde obojí, což náš výkon jedině vyšperkuje," nepochyboval Trpišovský.

„Evropa nám navíc vyhovuje mnohem více než zápasy v domácí lize, protože soupeři chtějí hrát fotbal a otevřená konfrontace nám sedí," vysvětloval Trpišovský, který by vítězstvím nizozemského soupeře vyřadil z postupové hry. „Bohužel pro Groningen, prostě vyhrát musíme, abych mohl potkat Kloppa," přivedl Trpišovský k údivu domácí žurnalisty pár hodin před zápasem.

Klopp je pro Trpišovského vzorem

Slovan ve čtyřech předešlých vystoupeních na nizozemské půdě při duelech evropských pohárů vždy remizoval. Nepříznivou bilanci však Trpišovského družina hodlá zlomit. „Trenér Klopp je mým vzorem. Naposledy zvládl super těžký duel na Chelsea, tudíž jej musím okopírovat při našem stejně významném utkání v Nizozemsku," krečil rameny Trpišovský.

„Navíc Klopp s Liverpoolem zřejmě postoupí do jarní fáze Evropské ligy, tudíž tři body jsou povinnost, abychom se přiblížili postupu a já se s ním mohl na jaře poměřit," vykládal s úsměvem Trpišovský a značně tak rozhodil zástupce nizozemských médií, netušících do jaké míry jde o slova myšlená vážně.

Trpišovskému se uzdravili marodi Švejdík, Pokorný i Pavelka, naopak mimo hru jsou stále Hovorka a Luckassen. Jedinou strarostí tak pro trenéra Liberce zůstává rozšifrování systému Groningenu. „Je velmi proměnlivý. Používají odlišné rozestavení při Evropské lize, domácím poháru i nejvyšší nizozemské soutěži, niance jsou pak ještě podle zápasů doma či venku," vypočítával Trpišovský. „Ale s ohledem na potřebu vítězství lze tušit nasazení třech útočníků, tudíž by nám měl vzniknout prostor pro brejkové situace," dumal Trpišovský.

Utkání FC Groningen-Slovan Liberec začíná v 19 hodin přímý přenos vysílá Nova Sport 1. Hlavním rozhodčím je Polák Borski. On-line reportáž můžete sledovat na webu sport.cz.

Předpokládané sestavy
Groningen: Padt - Burnet, Reijnen, Kappelhof, Tamata - Maduro, Drost, Tibbling - Antonia, Linssen, Rusnák.
Liberec: Koubek - Coufal, Švejdík, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Jefremov, Shala, Šural - Bakoš.

Reklama