Hlavní obsah

Liberec veze z Groningenu výhru, Sparta znovu obrala Schalke. S Plzní už je zle

Praha
Aktualizováno

Z českých pohárových zástupců slavili vítězství ve 4. kole Evropské ligy jen fotbalisté Liberce, kteří vydřeli výhru 1:0 v Groningenu. Udrželi tak postupové naděje, stejně jako Sparta, která navázala na dva týdny starý výsledek 2:2 z Gelsenkirchenu a i na Letné obrala bundesligové Schalke. Tentokrát s favoritem remizovala 1:1. Už jen teoretická naděje zůstává Plzni, které podlehla doma Rapidu Vídeň 1:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Lafata oslavuje gól na 1:0 během utkání Evropské ligy proti Schalke.

Článek
Fotogalerie

Sparťanští fotbalisté dali zapomenout na ligovou porážku s Plzní a na favorizované Schalke vlétli pořádně zhurta. Uzdravený kanonýr Lafata už v 6. minutě gólem hlavou rozjásal domácí tribuny. Hned za čtvrt hodiny je ale rozčílil sudí Gómez, který odpískal spornou penaltu po zákroku Costy.

4. kolo základních skupin fotbalové Evropské ligy
Plzeň - Rapid Vídeň 1:2
Branky: 72. Holenda - 13. Schobesberger, 77. Schobesberger
Groningen - Liberec 0:1
Branka: 81. Padt (vlastní)
Sparta - Schalke 1:1
Branky: 6. Lafata - 20. Geis (z pen.)

Pokutový kop bezpečně proměnil Geis. I přes velké šance na obou stranách se už skóre nezměnilo. Pro Spartu jsou dvě remízy s aktuálně čtvrtým celkem bundesligy mimořádně cenné. V Evropské lize dosud neprohrála a na německý tým ztrácí v tabulce ze druhého místa stále jen dva body.

Liberec spasil vlastní gól

Liberec měl v Groningenu více ze hry, ale po přestávce musel děkovat brankáři Koubkovi, že udržel čisté konto. Nakonec udeřil až v závěrečné desetiminutovce a měl i slušnou porci štěstí, když si Folprechtovu hlavičku srazil po odrazu od tyče do své brány gólman Padt.

Slovan tak má venku v Evropské lize stoprocentní bilanci a na hřištích soupeřů ještě neinkasoval. Se sedmi body si drží druhou postupovou příčku o dva body za Bragou a o bod před Marseille.

Schobesberger zničil Plzeň

Plzeň ani doma nestačila na Rapid Vídeň. Sice měla územní převahu, ale nebyla příliš nebezpečná, zatímco soupeř ji trestal smrtícími brejky. Schobesberger ho využil hned v úvodní čtvrthodince.

Plzeň vrátil do hry až střídající Holenda, který se trefil prakticky ihned po příchodu na hřiště. Vzápětí ale znovu udeřil Schobesberger, jenž skóroval kuriózně poté, co podklouzl a plzeňskou touhu po postupu ze skupiny tím poslal do oblasti teorie. Rapidu naopak zajistil účast ve vyřazovacích bojích.

Reklama

Související témata: