Hlavní obsah

Šance Sparty na postup jsou tak 35 procent, říká její rekordman a bývalý ruský legionář

Praha

Dva roky hrál ruskou ligu za Rubin Kazaň, zatímco se čtrnácti mistrovskými tituly je nedostižným rekordmanem nejen Sparty, ale celého českého fotbalu. Jenže klubismus stranou, před duely s Krasnodarem je Jiří Novotný realistou. „Sparta to bude mít hodně těžké. Šance na její postup jsou tak 35 procent,“ říká zkušený internacionál před únorovým startem vyřazovací části Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Novotný během utkání legendárních hráčů Sparty.

Článek
Fotogalerie

Svým přáním se před losem nelišil od současných letenských fotbalistů. „Spartě jsem přál Dortmund. Byl by to krásný fotbal a neměla by co ztratit," usmívá se Jiří Novotný.

Jenže Borussia v posledním kole základních skupin klesla na druhé místo za Krasnodar, takže byla nenasazená stejně jako Sparta. A co čert nechtěl - právě ruský tým se stal příštím soupeřem Pražanů.

„Krasnodar asi české fanoušky tak nebere, každý si řekne, že je to ruský klub. Mají však konsolidovaný tým plný cizinců. Sparta to bude mít hodně těžké," avizuje Novotný.

V Rubinu působil v letech 2003-2005. Tehdy boom bohaté ruské soutěže lákající atraktivní cizince teprve začínal.

„Od té doby ruská liga ušla kus cesty, ještě víc se zkvalitnila. Mají velkou ekonomickou sílu. Dřív se do Ruska nikomu nechtělo, teď tam chodí Brazilci, Španělé, Švédové... Mohou si dovolit kvalitní zahraniční trenéry - a všechno dohromady to dává obrovskou sílu," srovnává pětačtyřicetiletý obránce.

Češi v Rusku vyklidili pole

„Favoritem Sparta proti Krasnodaru určitě nebude. Na její postup dávám tak 35 procent. Ale samozřejmě jí budu držet palce, ať postoupí a dojde co nejdál."

S ruským fotbalem zvláštní kontakty neudržuje. „Teď už sleduji spíš jen výsledky, přece jen Čechů v ruské lize ubylo."

Češi v Rusku zcela vyklidili pole. „Česká liga přece jen není tak kvalitní jako ruská a příchodem kvalitních cizinců už je nesmírně těžké se do ní od nás dostat, natož se tam prosadit. Rusové už si zvykli brát hráče z nejlepších soutěží," poukazuje Novotný.

Mimořádný duel s Dortmundem

Letenští o Dortmund přece jen nepřijdou. V přípravě si s ním zahrají 19. ledna v Essenu.

„Zápas s Dortmundem bude pro Spartu mimořádný. Pro Borussii půjde o generálku na ligu, takže kluci si vyzkoušejí téměř ostrý zápas. V přípravě na Krasnodar jim určitě pomůže."

Novotný si s Borussíí zahrál v Lize mistrů. V sezóně 1997/98 s ní Sparta prohrála 1:4 v Dortmundu a 0:3 doma.

„Určitě to pro nás byl velký zážitek, na tak nádherných stadiónech jsme přece jen nebyli zvyklí hrát. Na zápasy jako takové ale moc rád nevzpomínám. Byli jasně lepší a přejeli nás," říká Novotný na rovinu.

Z internacionála je dnes kouč, od podzimu trénuje druholigový Vyšehrad.

„Trénování mě naplňuje. Celý život jsem dělal fotbal a mohl jsem u něj zůstat. Teprve poznávám, co všechno to obnáší. Učím se - i když člověk se vlastně učí celý život..." uvědomuje si Novotný.

Reklama

Související témata: