Hlavní obsah

Míval víc vlasů než David Luiz, zažil Van Gaalův dril, chtěl ho Capello. Teď holohlavý Brazilec míří na Spartu

Krasnodar

Cizinecká legie fotbalistů z celého světa. To je FC Krasnodar, únorový soupeř pražské Sparty v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy. V útoku bude mít Letenské na mušce třicetiletý Ari Ferreira. Netuctový holohlavý Brazilec se během své kariéry potkal s hvězdným Davidem Luizem, v Alkmaaru okusil Van Gaalův dril a během posledního angažmá ho Fabio Capello chtěl zlákat do ruské reprezentace.

Foto: Sport.cz

Brazilec Ari je jednou z hvězd Krasnodaru.

Článek
Fotogalerie

Kdo ví, jak mohl skončit, kdyby se nechytil fotbalu. Měl těžké dětství, již v šesti letech musel začít pracovat. Chodil po domech a prodával ovoce, které mu máma naložila.

„Každé ráno jsem vyfasoval podnosy s banány, pomeranči, mangem, a vyrazil. Nejhorší vzpomínky mám na schody. Pořád nahoru a dolů, mnohokrát denně. Proto mi už v šesti začaly růst svaly. Vážně..." líčí rodák z Fortalezy.

Strach z takového podnikání dostal až ve třinácti, když ho v jedné nebezpečné čtvrti o všechno ovoce okradli a ještě zbili. Byl tedy moc rád, že ho sousedi zaměstnali na stavbě. Míchal tam maltu, ručně skládal cihly.

Mlčte, když na vás řve diktátor

Až pak ho vysvobodil fotbal. V tréninkovém kempu si tři měsíce zakopal s Davidem Luizem, dnes už slavným kudrnáčem a reprezentantem Brazílie. „Tehdy jsem ještě měl víc vlasů než on," chechtá se holohlavý útočník. „Když pak David působil v Benfice a já v Alkmaaru, byli jsme často ve spojení. Teď už je to složitější."

Ari se do Nizozemska dostal přes švédský Kalmar. A v kabině Alkmaaru narazil na Louise van Gaala, trenéra z nejpřísnějších.

„Panovala tam šílená disciplína! Od sedmi ráno jsem chodil na lekce holandštiny a v devět začínal trénink. Jenže Van Gaal chtěl všechny vidět v kabině už v osm. Já často přicházel o tři, pět minut později - a on mi pokaždé strašně nadával. Už jsem ale byl velký kluk a dobře chápal, že když proti tobě stojí Van Gaal, je lepší být zticha a nehádat se s ním," říká Brazilec pobaveně na adresu kouče, který dnes prožívá horké chvilky na lavičce Manchesteru United.

Haló, tady Fabio Capello

Rok poté, co Alkmaar vyhrál titul, klub zkrachoval. Ari tak byl vděčný za nabídku ze Spartaku Moskva. Odtud pak v roce 2013 odešel do Krasnodaru. Zakotvil v Rusku a moc nechybělo, aby ho začal také reprezentovat.

„Jednou mi Roma Širokov přinesl telefon a na druhém konci byl Fabio Capello. Sleduji tě a chci, abys hrál za ruskou reprezentaci, řekl mi. V tu chvíli jsem dostal nový impuls a motivaci, abych dokázal, že můžu hrát na velkých šampionátech. Jenže Capello pak skončil, a tím to zhaslo. Zase se soustředím jen na Krasnodar."

Největší ambice si ovšem Ari zachoval. Podle něj mohou Býci celou Evropskou ligu klidně vyhrát. „Máme velkou šanci, protože tým je dobrý. Všechno máme ve svých rukou," vyhlašuje Brazilec před duely se Spartou.

Postoupí do osmifinále Evropské ligy Krasnodar, nebo Sparta?
Krasnodar
41 %
Sparta
59 %
Celkem hlasovalo 29121 čtenářů.

Reklama

Související témata: