Hlavní obsah

Liverpool ani Chelsea nepřemohla. Teď Spartu čeká korida s Býky

Praha

Již dvakrát stáli fotbalisté pražské Sparty v novém formátu soutěže před branami osmifinále Evropské ligy. Proti byla Chelsea v roce 2013 a Liverpool o dva roky dříve. Ruský Krasnodar je v tomto srovnání o poznání přijatelnější soupeř, přesto ošemetný. Vždyť v základní skupině předstihl i Dortmund. Úvodní zápas se hraje dnes večer od 21:05 na Letné, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Costa ve vzdušném souboji během utkání Evropské ligy se Schalke.

Článek
Fotogalerie

Třásli se na Manchester United či Liverpool, brali by i Dortmund. Místo toho na Letné vyfasovali Krasnodar, takový dar nedar... Ruského soupeře s velkými ambicemi, jehož trenér Kononov se nechal slyšet, že chce celou Evropskou ligu vyhrát.

„Může ji vyhrát kdokoliv, kdo je zatím ve hře - to za prvé. Kdo viděl Krasnodar hrát třeba s Dortmundem, musí uznat, že při určité souhře faktorů se může dostat daleko," reaguje trenér Zdeněk Ščasný.

„Síla soupeře je ohromná, má podobnou kvalitu jako CSKA Moskva, s nímž jsme hráli na začátku sezóny, jen trochu jiný způsob hry. Udělali jsme všechno pro to, abychom postoupili. Hlavně chceme doma sehrát dobrý zápas a dosáhnout výsledku, který nám dá šanci do odvety. Ano, pokud nás oni vyřadí, mohou dojít daleko," líčí letenský kouč.

První ostrý jarní test

V Generali Areně se očekává návštěva blížící se k patnácti tisícům diváků. Většina z nich si dobře uvědomuje, že korida s Býky z Krasnodaru bude pro posílenou Spartu prvním ostrým jarním testem. Ligovou premiéru ve Zlíně zvládla, jak si ale povede bez tří hráčů, kteří by jinak nastoupili? Frýdek má stopku za žluté karty, Šural hrál na podzim EL za Liberec a mimo nejspíš zůstane také zraněný kapitán Lafata.

„Nebudu se pouštět do debat o Lafatovi. David chybí vždycky, když se dostaneme do naší hry. Pokud nebude moci hrát, rozhodneme se pro jednoho z dvojice Fatai, Juliš," avizuje Ščasný.

Soupeř přiletěl rovnou ze Španělska

Lafata dal ve skupině pět gólů a chybí mu tak jen jedna trefa na čelo tabulky střelců Evropské ligy.

„Lafata je nejen střelec, ale i kapitán, jeden z lídrů našeho soupeře. Sparta je ovšem silná, dobře organizovaná. Když její kapitán hrát nebude, nemyslím si, že by jeho absence měla až takový vliv. Nelze se soustředit jen na něj," přemítá Oleg Kononov, trenér Krasnodaru.

Jeho klub má víc peněz než Sparta, ale na druhé straně méně pohárových zkušeností. Býci by také měli být o něco méně rozehraní. Do Prahy přiletěli rovnou ze soustředění ve Španělsku, ruská liga začíná až v březnu. A další ruské kluby tento týden v pohárech neuspěly, Lokomotiv prohrál na Fenerbahce a Petrohrad na Benfice.

„Je to pro ruské kluby trochu komplikace. Již po losu jsem ovšem tvrdil, že to bude větší problém pro Zenit a Lokomotiv. Zatímco Portugalci a Turci jsou ze svých ligových soutěží rozjetí, Sparta podobně jako my teprve nedávno skončila přípravu a stačila odehrát zatím jen jeden soutěžní zápas. Naše šance jsou tedy 50 na 50. Vše záleží na nás, na našem způsobu hry," ujišťuje Kononov.

Jak skončí čtvrteční zápas mezi Spartou a Krasnodarem?
Vyhraje Sparta
55,6 %
Utkání skončí nerozhodně
11,9 %
Zvítězí Krasnodar
32,5 %
Celkem hlasovalo 5062 čtenářů.

Reklama

Související témata: