Hlavní obsah

Tvrdý trest. Galatasaray za porušení finančních pravidel rok nesmí hrát poháry

Fotbalisté Galatasaraye Istanbul nesmějí rok startovat v evropských pohárech. Evropská fotbalová unie UEFA potrestala úřadujícího tureckého šampiona kvůli porušení takzvané finanční fair play. Distanc vstoupí v platnost ve chvíli, kdy si klub vybojuje účast v pohárech.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Odvolaný trenér Galatasaraye Mustafa Denizli.

Článek

UEFA rovněž nařídila Galatasarayi omezit výdaje na hráče. "Z našeho pohledu to není tak hrozný verdikt, protože nám hrozil dvouletý zákaz. Stále musíme být opatrní a pokračovat v zavádění změn, do kterých se klub pustil," uvedl právní zástupce klubu Esref Alacayir.

Galatasaray, 21. nejbohatší klub světa, má s dodržováním finanční fair play problémy už několik let. Předloni ho UEFA potrestala pokutou 200 tisíc eur (necelých 5,5 miliónu korun).

Turecký mistr už dříve oznámil, že v letech 2011 až 2014 třikrát za sebou překročil povolenou ztrátu 30 milionů eur. V minulé sezoně dosáhl deficit istanbulského celku dokonce 100 miliónů eur, ale po příchodu dočasného prezidenta klubu Duyguna Yarsuvata se manko podařilo snížit téměř o polovinu.

Galatasaray v této sezóně nejprve obsadil třetí místo v základní skupině Ligy mistrů a minulý týden vypadl po prohře s Laziem Řím z Evropské ligy. V domácí soutěži je až na pátém místě mimo příčky zajišťující účast v pohárech.

Reklama