Hlavní obsah

Torzo Sparty hledá plavčíka. Značka: Nesmí se utopit, až připluje Žlutá ponorka

Praha

Protřelý šestatřicetiletý Radoslav Kováč a vedle něj třeba sedmnáctiletý dorostenec. Tak asi dost možná bude vypadat stoperská dvojice fotbalové Sparty pro odvetu čtvrtfinále Evropské ligy s Villarrealem. Je to bizarní situace. Letenští si ze Španělska přivezli nadějnou prohru 1:2, jenže přišli o tři další obránce a pro utkání, v němž jim půjde o historický postup do semifinále, jim nezbývají hráči...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladý Milan Kadlec v dresu áčka Sparty během utkání čtvrtfinále MOL Cupu v Liberci.

Článek

Ponechme stranou nemocného gólmana Bičíka, zraněné záložníky Váchu a Jiráčka. A také Šurala, jenž kvůli podzimním startům za Liberec do jarních pohárových bojů zasáhnout nesmí. Kalamita nastala především mezi obránci. Ke zraněným Zahustelovi a Mazuchovi se ve Villarrealu připojil Holek, který si obnovil zranění lýtka, Brabec s Costou se vykartovali.

„Sám nevím, s kým budeme odvetu hrát," běduje kouč Zdeněk Ščasný.

Situace je opravdu tristní, vždyť mu zbyl jediný stoper. Zkušený Kováč, který na léto ohlásil konec kariéry a po vleklém podzimním zranění se už v roli mentora obránců přesouvá spíše do trenérského štábu.

Z pátého stopera je bleskem jednička...

„Jaro jsem začínal jako pátý stoper a byl připravený naskočit, pokud bude třeba. Ta chvíle nastala, zbyl jsem jako jediný," líčí s hořkým úsměvem ostřílený internacionál, který do prvního duelu naskočil rovnýma nohama za zraněného Holka.

Kováč bude muset hrát i v odvetě, to je jisté. Jenže koho k němu? Stopera ještě v dorostu hrával Frýdek, v nouzi ho zastane i Mareček. Jenže Frýdka bude Ščasný zároveň potřebovat na levý kraj obrany za Costu a Marečka zase na pravý místo Zahustela nebo do zálohy místo Váchy...

Na pohárové soupisce ještě stále figuruje Steinhöfer, německý bek ovšem v zimě ztratil místo v áčku a od té doby se připravuje s juniorkou.

Trenéři občas překvapí, když na stopera stáhnou útočníka. Jako Jana Nezmara před časem v Liberci nebo Milana Škodu ve Slavii. Ale že by měl třeba kanonýr Lafata řídit defenzívu, to už by bylo bizarní snad až příliš.

Odchovanci mohou doplnit soupisku

„Trenéři spíš sáhnou po někom z mládeže. Hodí kluky do vody a budou muset plavat," myslí si Martin Frýdek starší, bývalý reprezentant a dlouholetý hráč Sparty.

Jeho slova jsou velmi příznačná tomu, že příští čtvrtek na Letnou připluje obávaná Žlutá ponorka, čtvrtý tým vyhlášené španělské ligy.

Jenže kde statečné plavčíky vzít? Pokud klubu zbývá málo hráčů z oficiální pohárové soupisky, UEFA jednu možnost připouští. Trenéři mohou sáhnout po vlastních odchovancích, kteří musejí splňovat následující kritéria - datum narození po 1. lednu 1994 a po dovršení patnácti let věku mít kontinuálně odehrané zápasy za mládežnické celky daného klubu po dobu minimálně dvou let.

Kdo se tedy Ščasnému z této kategorie nabízí? Začněme juniorkou, kterou vede internacionál Michal Horňák. Již ve Španělsku seděl na lavičce Milan Kadlec (27.2.1995), který za áčko nastoupil v pohárovém duelu v Liberci. Hráč menší postavy v poslední době hraje ve tříčlenné obraně pravého stopera. A pak je tu Milan Piško (6.3.1996), který s áčkem v poslední době také trénuje. Ani on však není žádný habán. Pro kraj obrany by snad v úvahu přicházeli také záložníci Jan Záviška (21.8.1995) a Bosňan Aleksandar Kitanovič (20.1.1995).

Talenty nabízí i zázračný dorost

A pojďme o kategorii níže. Zázračný starší dorost trenéra Davida Holoubka válcuje konkurenci a vytváří rekordy v celostátní lize. Tady se nabízí David Březina (16.2.1997), podle Holoubka vůbec nejtalentovanější stoper, jehož zatím trénoval. „Jsem stoper a rád přispěju i v útočné fázi. Mezi mé přednosti patří hra hlavou, rychlost a přesná rozehrávka," praví charakteristika na klubovém webu.

Další variantou je pak Daniel Köstl (23.5.1998), jenž má výhodu v urostlé postavě. „Jsem vysoký obránce, který dokáže předvídat dění na hřišti. Mám dobrou poziční hru," stojí v jeho vizitce.

Pokud se Ščasnému někdo ze zraněných obránců zázračně neuzdraví - a pokud nesáhne k tříčlenné obraně Mareček, Kováč, Frýdek, což je ze způsobilých prakticky jediná varianta - pak asi bude muset opravdu nějakého mladíka vytasit.

Vytasit a doufat, že se v bitvě o historický postup neutopí - a celá Sparta s ním...

Postoupí fotbalisté Sparty přes Villarreal do semifinále Evropské ligy?
Ano
52,8 %
Ne
47,2 %
Celkem hlasovalo 13914 čtenářů.

Reklama

Související témata: