Hlavní obsah

Ztratili jsme víru, v tom to bylo, bral Klopp vinu na sebe. A posteskl si nad sudími

Basilej/Praha

Podřídili všechno tomu, aby Evropskou ligu vyhráli a přes basilejský triumf se dostali do příštího ročníku Ligy mistrů. Jenže proti Seville liverpoolští Reds vyhořeli. Nejenže si nezahrají Champions League, oni se ani v pohárové Evropě neobjeví, protože osmá příčka v Premier League na fotbalovou Evropskou ligu nestačí. „Upřímně? Myslím, že to je v pořádku. Absence v Evropě bude v dlouhodobém horizontu přínosem, protože získáme čas, který využijeme pro přípravu. Není to jen o hráčích a velikosti kádru, je to o tréninkovém procesu,“ snažil se německý kouč ve službách Liverpoolu Jürgen Klopp hledat i na středeční porážce 1:3 pozitiva.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Naštvaný kouč Liverpoolu Jürgen Klopp během finále Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Návrat vítězné Sevilly domů.

Sehrál už spoustu finálových mačů. V Německu i na evropské scéně, o Ligový pohár usiloval už i na Ostrovech. Basilejský duel byl už desátým velkým Kloppovým utkáním v řadě, pokud se samozřejmě počítají zápasy o Německý superpohár.

Jen po třech z nich ovšem odcházel Klopp jako vítěz.

Penalty byly, ofsajd nikoli

„Ztratil jsem některá, protože jsem v nich měl málokdy štěstí. A nikdy jsem nezažil, aby chybný verdikt rozhodčího pomohl mému mužstvu. V konečné fázi opravdu nikdy," narážel Klopp na situace v první půli basilejského finále, kdy fotbalisté Sevilly hráli třikrát v šestnáctce rukou, ale švédský arbitr Eriksson ani jednou nenařídil penaltu.

„Minimálně dvakrát mohl rozhodnout v nás prospěch," připomínal německý trenér a dodával, že z něho nemluví emoce, neboť už si stačil prostudovat videozáznam.

I proto nic nenamítal proti třetímu inkasovanému gólu, který dal Coke a jenž v první chvíli vzbudil tolik vášní a emocí. Před trefou kapitána Sevilly totiž signalizoval pomezní sudí ofsajd.

„Mockrát jsem jako trenér nezažil, aby hlavní rozhodčí takto zvrátil rozhodnutí lajnového. Ale situaci posoudil správně, neboť Coutinho se míče dotkl, takže o ofsajd skutečně nešlo," uznal Klopp.

Klopp: Potřebuji další finále

Po třetí obdržené brance už jeho tým neměl na to, aby finále zvrátil, i když měl v zádech pětadvacet tisíc svých fanoušků v ochozech basilejského stadiónu.

„Vysvětluji si to tak, že v ten moment jsme ztratili víru v náš styl hry. Ani na vteřinu jsme nebyli kompaktní, nebránili jsme dobře, hráli nervózně. To není kritika hráčů, za tento výkon jsem zodpovědný já," bral Klopp vinu za kolaps ve druhém poločase na sebe.

„Přišlo pár chvil, když jsem věřil, že bychom mohli průběh finále zvrátit, ale byl jsem s touto vírou na stadiónu sám," povzdechl si.

„Už v první půli jsme neměli štěstí, takže zůstalo jen u jednoho gólu. Hlavní příčina naší prohry však byla v tom, že jsme dali do utkání jen padesát šedesát procent obvyklé kvality. I to byla pro mě zkušenost a poučení, kterého využiji. My se na evropskou scénu vrátíme. Připravení, silnější, schopní hrát na sto procent," sliboval německý trenér hned po prohraném finále, které ukončilo sny Liverpoolu, že bude na pohárové scéně Ligy mistrů účinkovat už v příští sezóně.

„A i to štěstí se ke mně přikloní. A možná i verdikty rozhodčích. Potřebuji hrát jen další finále. A hrát jich co nejvíc," dodal Klopp.

Reklama

Související témata: