Hlavní obsah

Petržela se po prohře v Seville zlobil na rozhodčí

PRAHA

Špatnou defenzivní práci mužstva i sporné verdikty rozhodčích kritizoval český kouč fotbalistů Petrohradu Vlastimil Petržela po úvodním zápase čtvrtfinále Poháru UEFA na půdě FC Sevilla, kde Zenit po prohře 1:4 zřejmě přišel o postupové naděje. Petržela se po utkání snažil zachovat nadhled, ale uvnitř s ním cloumal vztek.

Foto: PRÁVO

Vlastimil Petržela

Článek

Petržela se opřel i do lucemburského arbitra Hamera. "Způsob rozhodování? Nevím, kde Hamer na takové výroky přišel. Raději budu mlčet. Všichni to přece viděli," citoval bývalého kouče Liberce, Sparty a Bohemians internetový server gazeta.ru. Petržela měl výhrady především k situaci z 56. minuty, v níž byl vyloučen norský stoper Hagen a Martí z penalty získal Seville vedení 2:1.

Petržela po utkání viděl chyby i u svých svěřenců. Trenér nepoznával vlastní tým hlavně v závěru, kdy Zenit v poslední desetiminutovce dvakrát inkasoval a před odvetou se dostal do složité pozice.

"Na konci jsme absolutně ztratili kontrolu nad utkáním, dostali jsme hodně laciné branky. Ale už se nechci bavit o zápase v Seville, díváme se dopředu," prohlásil Petržela. Příští čtvrtek bude kromě Hagena postrádat i dalšího klíčového hráče útočníka Aršavina, který v závěru prohru neunesl a také po faulu viděl červenou kartu.

Sevilla proti Petrohradu potvrdila, že ne náhodou byla před soutěží pasována na jednoho z favoritů na vítězství. Španělský celek ukázal sílu v domácím prostředí: vyhrál i svůj pátý zápas při výrazně aktivním skóre 14:2. Trenér Juande Ramos připustil, že jeho tým má partii se Zenitem výtečně rozehranou.

"Výsledek je to dobrý, ale ještě není rozhodnuto. Ostatně jsme v Petrohradu už letos jednou prohráli," připomněl Ramos listopadovou porážku v základní skupině. "Ale když tam nyní dáme jednu branku, mohlo by to už k postupu stačit," uvedl Ramos.

Basilej blízko historickému postupu

Žhavou čtvrteční noc zažila Bukurešť a po bitvě Rapidu se Steauou byli spokojenější hosté. Steaua si z hřiště velkého rivala odvezla nadějnou remízu 1:1.

Domácí litovali, že promrhali první poločas. "Ve druhé půli jsme už viděli Rapid, který odhodil strach z úvodu utkání," prohlásil trenér Rapidu Razvan Lucescu. "Půjdeme do odvety s cílem skórovat a vyhrát. Je to v našich silách," podráždil soupeře na dálku kapitán Vasile Maftei.

Sebevědomím však po prvním střetnutí hýří i druhá strana. Hráči Steauy věří, že úvodní remízu na domácím stánku přetaví v postup do semifinále. "Můj gól z prvního zápasu možná o všem rozhodne," prohlásil autor vedoucí branky z páté minuty Banel Nicolita.

Zatímco bukurešťské derby je před odvetou otevřené, v dalších dvou zápasech je situace mnohem jasnější. Historický úspěch má na dosah Basilej, která doma porazila Middlesbrough 2:0. Angličany zlomil závěr první půle, v němž dvakrát inkasovali.

"Celých 40 minut jsme hráli velmi dobře a vypadalo to, že se nemáme čeho bát. Ale pak jsme ztratili koncentraci a hodně se nám to vymstilo. To mě hodně mrzí," litoval kouč Steve McClaren, který navíc ve vypjatém utkání ztratil rakouského beka Pogatetze. Ten skončil v nemocnici se zlomeným nosem a lícní kostí. Švýcarský klub, který na sebe loni upozornil už v Lize mistrů, prohání favority i letos. "Vyhrát nad anglickým klubem a navíc neinkasovat je snad nejvíc, co jsme si mohli přát. Ovšem odveta bude psychicky nesmírně náročná," uvedl kouč Christian Gross.

Schalke 04 si vynahrazuje vyřazení zv Ligy mistrů a musel by se stát zázrak, aby bundesligový klub příští týden přišel o postup do semifinále. Výhra 3:1 z horké půdy Levski Sofia, kterou Schalke vybojovalo v oslabení a díky třem gólům ve druhé půli, zajišťuje týmu klid do odvety. Klub může dál snít o tom, že zopakuje obhajobu vítězství z roku 1997, kdy v mužstvu působili i Jiří Němec s Radoslavem Látalem. "Pokud bychom teď do semifinále nepostoupili, byli bychom největší hlupáci v Německu," prohlásil útočník Gerald Asamoah.

Reklama

Související témata: