Hlavní obsah

Petrohrad dopadl v Evropě tak, jak mu jeho kouč dávno předpověděl

PRAHA

Přestože jeho tým opustil evropské kolbiště celkem jednoznačně, kouč fotbalistů Zenitu Petrohrad Vlastimil Petržela byl po vyřazení ve čtvrtfinále Poháru UEFA plný hrdosti. Se Zenitem na jaře dosáhl na největší mezinárodní úspěch v klubové historii a po čtvrteční odvetě proti FC Sevilla řekl, že před sezonou předpověděl takové výsledky, jakých pak jeho svěřenci dosáhli.

Článek

Jeho hráči proti FC Sevilla nezvládli závěr prvního zápasu, v němž prohráli 1:4 a doma pak zvládli uhrát jen remízu. "Přesto jsem na ně pyšný. Dnes podali velmi dobrý výkon, první poločas se hrál na jednu branku a soupeř neexistoval," citovaly Petrželu oficiální klubové stránky.

Než Zenit loni do Poháru UEFA vstoupil, zašel prý Petržela za novým klubovým vedením, jež pro tým vypsalo speciální prémie za triumf v soutěži. "Řekl jsem, že to bude zázrak, když se tým dostane do čtvrtfinále. Dál ani krok. Naneštěstí jsem to uhodl. Příště řeknu, že to vyhrajeme celé," žertoval Petržela. Ve čtvrtek se musel obejít bez distancovaných opor Hagena, Aršavina a Denisova, další pilíře ve druhém poločase stáhl a šetřil je na ligu.

Český kouč měl z odvedené práce na evropském fóru dobrý pocit. "Když jsem se na začátku roku 2003 podíval na projev týmu, těžko bych řekl, že budeme jednou hrát takhle. Říkal jsem hráčům, že jednou se budou moci měřit se špičkovými evropskými týmy. Nikdo mi tehdy nevěřil," vzpomínal Petržela.

Jeho protějšek Juande Ramos uznal sílu soupeře. "Zenit měl převahu, míč ve své moci, a když jsme inkasovali, byla to svízel. Naštěstí jsme záhy vyrovnali. Věřil jsem, že i když prohrajeme, Zenitu to stačit nebude," vyložil Ramos.

Na otázku, jestli by si se Zenitem rád zahrál i v příští sezóně, odpověděl jednoznačně: "Určitě. Vaše město je nádherné a hraje se tu skvělý fotbal. Jen by příště mohlo být tepleji," pousmál se. Před zápasem trávník zničila sněhová vánice. Jen obránce Maresca nebude na zápas vzpomínat rád: odnesl si z něj těžký otřes mozku.

Steaua bude mít dlouho navrch

Fotbalisté Steauy budou mít v Bukurešti dlouho navrch. Obě jejich čtvrtfinálová derby s Rapidem sice skončila remízou, ale Steaua postoupila díky gólu vstřelenému na hřišti soupeře. "To je poprvé v životě, co jsem šťastný za remízu 0:0," řekl po odvetě její kouč Cosmin Olaroiu. "Je mi líto Rapidu, protože v semifinále mohl hrát kterýkoliv z těchto dvou týmů," utěšoval městského rivala.

Napínavých 180 minut cloumalo se zainteresovanými mnohdy až nezdravě moc. Majitel Steauy Gigi Becali, který zápas sledoval v čestné lóži, vypadal, jako když má náběh na infarkt. "V závěru jsem myslel, že mi srdce vyskočí z hrudníku, ale už jsem v pořádku," řekl. Steaua je po celku Universitatea Craiova prvním rumunským týmem po 23 letech, jenž se v Poháru UEFA dostal mezi poslední čtyři týmy. Craiova tehdy s Benfikou Lisabon prohrála jen vinou menšího počtu gólů vstřelených venku.

Portugalec Fernandez jediným cizincem

V ulicích města slavily tisíce fanoušků, jen čtvrť Giulesti, kde sídlí Rapid, brzy potemněla. Oba zápasy se navzdory černým scénářům obešly bez větších výtržností. Policie tentokrát bděla možná víc než jindy, neboť Bukurešť se chce v příštích letech ucházet o pořádání finále Poháru UEFA a chtěla Evropě dokázat, že náročné zápasy dokáže uspořádat bez potíží.

Mezi osmičkou týmů, které ještě zůstaly v tomto ročníku evropských pohárů, působí Steaua poněkud nepatřičně. Na rozdíl od přeživších klubů ze Španělska, Anglie, Itálie a Německa nemá ve svém středu žádné hvězdy ze zahraničí. Na její soupisce figuruje jediný cizinec: portugalský brankář Fernandes. Je tak v tomto ohledu ještě skromnější než loňský vítěz soutěže CSKA Moskva. Jako klub z bývalého východního bloku může navázat na senzační triumf Rusů.

Památný zvrat Middlesbrough

V cestě do finále ale Steaue stojí Middlesbrough, jenž ve čtvrtek odhalil svou ničivou útočnou sílu. Za hodinu hry nastřílel Basileji čtyři branky za sebou a památně otočil skoro ztracenou sérii, v níž prohrával v součtu už 0:3. Povedl se mu tak téměř stejný kousek jako jeho ligovému rivalovi Liverpoolu v loňském finále Ligy mistrů proti AC Milán.

"Říkal jsem, že budeme potřebovat kolosální výkon, abychom prošli dál," radoval se kouč Steve McClaren. Bývalý dlouholetý asistent Alexe Fergusona v Manchesteru United je prý žhavým kandidátem na post kouče anglické reprezentace, který po letním světovém šampionátu zřejmě opustí Švéd Eriksson. Svého soupeře McClaren jednoduše utahal a navíc se mu povedla střídání: Hasselbaink i Maccarone vstřelili zlomové góly.

Schalke se proti Levski Sofia nechalo zřejmě až příliš ukolébat výhrou v Bulharsku 3:1, zahazovalo jednu šanci za druhou, naopak soupeř tu svou využil. Víc než jeden gól ale nedal a skončil. "Měli jsme přehnané sebevědomí, to si nemůžeme dovolit. Měli jsme štěstí, že jsme alespoň vyrovnali," omlouval se fanouškům útočník Gerald Asamoah.

Reklama

Související témata: