Hlavní obsah

Body mohou přinést Plzni postupovou šanci, prohra bezmocné čekání

Řím

Fotbalisty Viktorie Plzeň ve čtvrtek večer od 21.05 h (vysílá živě ČT sport) čeká klíčový duel skupiny E Evropské ligy. Na římském Stadio Olimpico ji hostí lídr skupiny AS Řím. K postupu mu stačí bod. Český mistr potřebuje vyhrát, aby si pak postup pojistil v prosinci doma s Austrií Vídeň.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Patrik Hrošovský opouští se spoluhráči trávník v Mladé Boleslavi.

Článek

Úplně ze hry nebude ani v případě porážky, ale bezmocně bude čekat, jak dopadne vzájemný čtvrteční duel mezi Austrií a Astrou Giorgiu, a pak souboj Astry s Římem v posledním kole. Za určitých okolností by Viktorii pak nemusela stačit ani domácí výhra nad rakouským celkem. Plzeň chce také ve Věčném městě ukončit nelichotivou sérii třinácti zápasů v evropských pohárech bez výhry.

„Takhle nepřemýšlíme. Do Říma jsme přijeli uhrát co nejlepší výsledek. Jsme si vědomi síly domácího celku, ale když budeme kompaktní, dokážeme zahrozit a proměnit příležitosti, pak máme šanci uspět. Určitě budeme potřebovat i kousek štěstí, aby se klíčové momenty zápasu přiklonily na naši stranu. Z jejich strany hrozí největší nebezpečí při akcích, kdy dávají míč za obranu. V prvním utkání jsme si je dokázali ohlídat, musíme to zvládnout i tady," konstatoval plzeňský kouč Roman Pivarník.

Zdravě nažhavení jsou i hráči, vždyť s italskými týmy Plzeň čtyřikrát v řadě neprohrála. „Pečlivě jsme se na Římany připravovali. Víme o jejich silných i slabších stránkách. Věřím, že jsme schopní tu uhrát dobrý výsledek a třeba i vyhrát. Záleží na tom, jak oni k zápasu přistoupí," přidal se útočník Michael Krmenčík, na něhož budou hosté hodně spoléhat. „S italskými týmy se dá hrát, i když jsou hodně silné. Přesvědčili jsme se o tom v únoru 2013 v Neapoli, kde jsme vyhráli. Je nás v mužstvu dost, kteří ten zápas pamatujeme. Doma s Římem jsme také odehráli dobrý zápas, chybělo mu jen vítězství, proč by se to nemohlo povést tady," říkal gólman Matúš Kozáčik.

Totti nebude, ale Džeko má nabito

Římané jsou si vědomi, že jim večer k postupu stačí bod. „Hrát na remízu se nedá a proti nám stojí velmi silný soupeř. My ale chceme udělat ten podstatný krok," zdůraznil kouč AS Řím Luciano Spalletti. Kromě Tottiho mu budou chybět i opory stoper Vermaelen, krajní bek Mario Rui a ofenzívní záložník Florenzi. Síla domácích je především v ofenzívě, rychlém přechodu do útoku, kolmých přihrávkách za obranu a údery ze středu před brankou.

Na to je mistr Edin Džeko, Bosňan, který oblékal dva roky teplický dres a do Říma se dostal přes Wolfsburg a Manchester City. Na podzim má opravdu nabito. V Serii A a Evropské lize nastřílel už dvanáct branek. „Chceme postoupit a máme šanci to udělat už ve čtvrtek večer a pak mít klid pro domácí ligu. Proti českému týmu si zahraji rád, ale šetřit ho nebudu," uvedl Džeko. Večer má v Římě hustě pršet, otázkou je, komu bude mokrý trávník víc vyhovovat.

Předpokládané sestavy
AS Řím: Alisson - Bruno Peres, Manolas, Juan, Rüdiger - De Rossi - Perotti, Nainggolan, Strootman, El Shaarawy - Džeko. Trenér Spalletti.
Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Petržela, Hromada, Hořava, Hrošovský, Zeman - Krmenčík. Trenér Pivarník.
Rozhodčí Spieler (Německo).
Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi AS Řím a Plzní?
Vyhraje AS Řím
44,2 %
Utkání skončí remízou
10 %
Zvítězí Plzeň
45,8 %
Celkem hlasovalo 1812 čtenářů.

Reklama

Související témata: