Hlavní obsah

Plzeň slaví výhru, sešívaní vezou z Astany bod! Zlín rozjetý Lokomotiv nezastavil

Praha
Aktualizováno

Výhra, remíza, porážka. Stejnou bilanci jako před dvěma týdny zapsali čeští zástupci ve druhém kole základních skupiny Evropské fotbalové ligy. Slávisté přidali další bod poté, co v Astaně remizovali 1:1. Do vedení poslal Pražany Ngadeu, už před poločasem ale vyrovnal Tomasov. Plzeň ve druhém utkání skupiny G získala své první body v soutěži, vyhrála nad izraelským mistrem, týmem Hapoel Beer Ševa 3:1. Zlín ve skupině F na hřišti Lokomotivu Moskva zaspal úvod. Hattrickem se blýskl Manuel Fernandes a svěřenci trenéra Bohumila Páníka se po prohře 0:3 vracejí s prázdnou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec plzeňského gólu Milan Petržela jásá, stíhá ho spoluhráč Michael Krmenčík.

Článek
Fotogalerie

Slavia vstoupila do zápasu proti Astaně skvěle a brzy se ujala vedení, které zařídil Ngadeu. Pražané mohli náskok i zvýraznit, jenže paráda Sýkory zazvonila jen na břevno domácí branky. Ofenzivní snahy domácího týmu hatil jistými zákroky gólman Kovář.

Ve 27. minutě práskl do míče slovenský záložník Stoch, jeho trestný kop ale rozduněl znovu jen brankovou konstrukci. Osm minut před půlí po přihrávce Sýkory byl sám před gólmanem Stoch, ale pálil jen do brankáře. Chvíli před poločasem však domácí srovnali na 1:1, když Kovář zneškodnil dělovku jednoho z domácích hráčů, ale proti dorážce Tomasova již byl bezmocný.

Po přestávce už bylo šancí méně a skóre se již nezměnilo. Slavia tak má po dvou zápasech na kontě čtyři body. Sešívaní tak opět potvrdili, že na hřištích soupeřů nevyhrávají. Od slavného triumfu nad Ajaxem Amsterdam v roce 2007 už devatenáct zápasů v pohárové Evropě venku nevyhrála.

Plzeňští po nezdaru v úvodním duelu Evropské ligy s FCSB začali svižně a zatlačili izraelského soupeře. Už ve čtvrté minutě trefil po přihrávce Petržely Řezník tyč, po další akci Západočechů mohl sudí zapískat penaltu po hraní rukou, ale pokutový kop se nekonal. Viktorii pak poslal do vedení po přihrávce Kopice ve 29. minutě Petržela a zúročil převahu českého týmu.

Ve slušné šanci se z pohledu hostů objevil útočník Pekhart, ale pálil vedle branky. Jeho parťák Sahar pak pálil sice mezi tyče, jistě ale zasáhl gólman Hruška. Plzeň tak vedla v poločase 1:0.

Nejrychlejší hattrick v historii EL srazil Zlín

Po přestávce sice Beer Ševa dokázala vyrovnat a chvíli se zdálo, že by mohla dosáhnout na nerozhodný výsledek. Ale Plzeň si výhru vzít nenechala. Náskok si zpátky vzala po trefě Kopice a vítězství Západočechů definitivně třetím zásahem potvrdil Bakoš.

Zlín toužil v Moskvě zastavit z ruské ligy rozjetý Lokomotiv, ale brzy dostal tvrdé K.O. Už v úvodní minutě proměnil penaltu nařízenou po Gajičově faulu portugalský legionář Manuel Fernandes a v 17. minutě po dalších dvou trefách odchovance Benfiky svítil na tabuli stav 3:0 pro domácí! Šlo o vůbec nejrychlejší tři góly jednoho hráče v Evropské lize od začátku zápasu.

Budiž Zlínu ke cti, že v dalším průběhu zápasu odhodil ostych a vypracoval si několik šancí, ale zbrklost a nepřesnost v koncovce ho o gólovou radost připravily. Fastav, který v EL začal bezbrankovou remízou s Tiraspolem, tak i ve druhém duelu základní skupiny vyšel střelecky naprázdno.

Evropská liga - 2. kolo základních skupin
Skupina A:
Astana - Slavia 1:1 (1:1)
Branky: 42. Tomasov - 18. Ngadeu.
Skupina G:
Plzeň - Hapoel Beer Ševa 3:1 (1:0)
Branky: 29. Petržela, 76. Kopic, 89. Bakoš - 69. Nwakaeme.
Skupina F:
Lokomotiv Moskva - Zlín 3:0
Branky: 2. z pen., 6. a 17. Fernandes.

Reklama