Hlavní obsah

Domácí basketbalový trůn dobyli opět hráči Opavy

OSTRAVA

Basketbalisté Opavy obhájili domácí titul. V rozhodujícím sedmém finálovém utkání v Ostravě porazili svěřenci Slobodana Nikoliče Nymburk 89:81 po poločase 39:40 a ligu vyhráli počtvrté v historii. Na Středočechy zbylo v jejich třetí sezoně v nejvyšší soutěži po loňském bronzu stříbro.

Článek

Opava ani na sedmý pokus neporušila finálovou tradici a znovu jí nevyšel úvod. V úmorném dusnu vypůjčené haly Tatran v Ostravě ji činila potíže zónová obrana Středočechů, přes kterou se nedokázali prosadit k přesné střelbě. Naopak Nymburk se mohl znovu opřít o hru svých Američanů a především Johnson dlouho udržoval jeho náskok na šesti bodech.

Opavský kouč Nikolič míchal se sestavou, ale optimální složení nalezl až ve druhé desetiminutovce. K obratu zavelel Sucharda ve spolupráci s pivotem Rajevacem. Domácím se povedl nástup do druhé čtvrtiny, v němž šli právě zásluhou přesné Suchardovy ruky poprvé do vedení 26:25. Průběh utkání pak plně odpovídal jeho důležitosti. V hektické bitvě se oba týmy do posledních sekund přetahovaly o nejtěsnější náskok.

Opavští naplnili i druhé pravidlo svých domácích finálových zápasů a nepříznivé skóre zvrátili po změně stran. Mužem utkání se pak stal jejich rozehrávač Czudek. Slezané lépe vstoupili i do třetí čtvrtiny, ale soupeř v čele se spolehlivým střelcem Johnsonem jejich rozlet ještě přibrzdil. Naopak sám zpřesnil rozehrávku a vybudoval si čtyřbodový náskok, který však Opava pět minut před koncem definitivně zlikvidovala.

V momentu, kdy mozek nymburské hry Whitfield na chvilku zmizel v šatně, dali Slezané šest bodů za sebou a ujali se vedení 71:70. Obhájce titulu už zápas nepustil. I když se Whitfield rychle vrátil na hřiště, domácí neustále zvyšovali. Za stavu 79:75 minul koš hostující Votroubek, z protiútoku proměnil dva trestné hody Rajevac, a když se vzápětí trefil i Czudek, opavští příznivci na tribunách začali slavit titul.

Opava - ECM Nymburk 89:81 (18:24, 39:40, 60:64)
Nejvíce bodů: Czudek 21, Sokolovský 20, Sucharda 14 - Johnson 25, Panáček 18, Whitfield 16. Rozhodčí: Zachara, Šedivý. Fauly: 27:32. Pět chyb: 31. Hrubý - 40. Grepl. Trestné hody: 37/31 - 32/23. Trojky: 6:9. Diváci: 2000. Konečný stav série: 4:3.

Reklama

Související témata: