Hlavní obsah

Jsme jen na začátku cesty, tvrdí Bílek po výhře

PRAHA

Už dlouho se nevracela výprava fotbalové Sparty Praha ze zahraničí tak spokojená jako v pátek nad ránem. Poslední výhru v evropských pohárech zaznamenal letenský klub před třemi roky v předkole Ligy mistrů na hřišti Vardaru Skopje (3:2), ale ani tehdy nebyl jeho výkon tak suverénní jako ve čtvrtek večer na hřišti Heart of Midlothian.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Sparty Michal Bílek.

Článek

Trenér Michal Bílek zažívá po svém příchodu do klubu radostné chvíle, přesto nehodlá dělat z vydařeného duelu velké závěry. Podle něj je letenský klub jen na začátku dlouhé cesty.

Před zápasem prý kouč v kabině necítil, že by byla jiná atmosféra než třeba v sobotu před ligovým duelem se Zlínem. "Každá výhra ale hráčům pomůže, a tak šli do zápasu s vírou ve vlastní schopnosti," řekl kouč novinářům, jak vnímal atmosféru v týmu.

Výkon na hřišti však výkony z minulých zápasů zcela předčil. "To je pravda, každý z hráčů dokázal na hřišti prodat maximum svých schopností. K výhře jsme došli naprosto logicky, byli jsme lepší po všech stránkách," pochválil hráče.

V šatně před svými svěřenci však podle všeho dnes odpoledne po tréninku bude chválou zase šetřit. "Je to hodně důležitý výsledek, ale pokud nebudeme podávat podobné výkony pravidelně, nemá velký význam. Pokud se nám stejně bude dařit měsíc, třeba sedm zápasů, pak si můžeme říct: ano, asi jsme na správné cestě," odmítl kouč dělat z posledního vystoupení svého mužstva předčasné závěry.

Rozdíl proti ligovému souboji se Zlínem byl podle něj zjevný. "V sobotu jsme zdlouhavě kombinovali, zatímco ve Skotsku se hra zrychlila. Míč jsme přenášeli rychleji k soupeřově šestnáctce, a to bylo klíčové," srovnal Bílek dva poslední výkony, které se od sebe lišily jako den a noc.

Kolář udělal pokrok

Detailně výkony hráčů rozebírat nechtěl, ale na opakované dotazy na výkon Daniela Koláře musel s pochvalou ven. "Nevím ale, zda vyčníval. Byla to totiž jeho hra, jak ho znám pokaždé. On se vyžívá v osobních soubojích, jako málokdo umí přejít individuálně soupeře a roste zápas od zápasu," uvedl na adresu svého svěřence, s nímž se setkal už dříve, když si ho přivedl na hostování do Blšan. "Nyní patří do základní sestavy ve Spartě, a to samo mluví o tom, jaký pokrok od té doby udělal," dodal trenér.

Postup do základní skupiny Poháru UEFA už má Sparta skoro v kapse, ale teď je podle Bílka načase, aby začala vylepšovat svoje ligové postavení. Už v pondělí bude postavena před složitou zkoušku v Teplicích, které jsou v krizi a jejichž trenér Vlastislav Mareček bude hrát o setrvání na Stínadlech.

Nevadí Bílkovi, že v případě výhry připraví svého letitého kamaráda o práci? "Tak uvažovat nemůžu. Vlasta je vynikající chlap a výborný trenér, ale v takové chvíli nemohu brát ohled na soupeře. My jsme nastoupili cestu, a pokud v ní chceme pokračovat, musíme vyhrávat," prohlásil.

Výjimečný nádech

Pro Bílka bude zápas mít výjimečný nádech i kvůli tomu, že v Teplicích sám hrával a svoji trenérskou ligovou kariéru načal také právě tam. "Mám na Teplice hezké vzpomínky, ale nebudu sám. Už můžeme využít Pavla Horvátha s Janem Rezkem," připomněl trenér, že do sestavy může zařadit nové posily.

O Rezkově připravenosti nejsou dohady, ale bude schopen i Horváth po návratu z Japonska okamžitě naskočit do rozjetého ligového rychlíku? "Vždyť se tam jen válel, bude dostatečně odpočatý," zažertoval na závěr Bílek na adresu fotbalisty, který se bude na Letné hlásit dnes odpoledne.

Reklama

Související témata: