Hlavní obsah

Spekulanti dostali na frak, což je dobře, říká Pospěch k souboji o český titul

OSTRAVA

Fotbalista Zdeněk Pospěch obhájil s FC Kodaň dánský titul a nyní pozorně sleduje boj o ten český. „Jsem jím nadšený. Český fotbal takové vyvrcholení ligové soutěže potřeboval,“ říká Pospěch a dodává: „Všichni spekulanti, kteří mívají dopředu o všem jasno, dostali pořádně na frak.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalista FC Kodaň Zdeněk Pospěch

Článek

Sledujete z Kodaně napínavý boj o českého fotbalového mistra? Ano a velice pozorně. Jsem jím nadšený. Český fotbal takové vyvrcholení ligové soutěže velice potřeboval, a to hned ze dvou hledisek. Liga je zajímavá, když se o titul hraje do posledního kola, a za druhé se o něj bojuje čestně.

Jste si tou čistotou jistý? Znáte silnější důkaz, než bylo sobotní kolo? Kluby, kterým takzvaně o nic nejde, konkrétně Liberec a Mladá Boleslav, hrály proti Spartě a Baníku, jako by šlo o titul jim. Všichni spekulanti, kteří mívají dopředu o všem jasno a svými kecy fotbalu dlouhodobě škodí, dostali pořádně na frak. A to jsem moc rád, protože ty jejich plky mě vždycky štvaly.

V roce 2004 jste byl mistrem s Baníkem, v letech 2005 a 2007 se Spartou. Komu titul přejete více? Baníku, anebo Spartě? Oběma stejně, protože z obou jsem si odnesl krásné fotbalové zážitky. Někdo mě může podezřívat z alibismu, ale já to tak opravdu cítím. Když bude mistrem Sparta, budu mít radost, když Baník, budu ji mít stejně velkou.

S FC Kodaň jste vyhrál titul v Dánsku podruhé za sebou. Bylo těžší ho obhájit, anebo před rokem získat? Říká se, že obhájit prvenství je vždy obtížnější. Je pravda, že soupeři se v této sezóně na nás připravovali ještě pečlivěji, jejich motivace zvítězit nad námi byla mnohem vyšší. Na druhé straně jsme nebyli tolik fyzicky vyčerpáni jako loni.

Proč? Tehdy jsme válčili na dvou frontách, vedle ligy i v poháru a nakonec se nám podařilo získat double. Letos jsme z Dánského poháru brzy vypadli a ligou jsme prošli v pohodě. Vítězství jsme slavili už tři kola před koncem.

Jak jste slavili? S diváky na stadiónu po vítězném domácím utkání. Přišlo jich dvacet tisíc. Ale bujaré oslavy to nebyly. Ty hlavní jsou naplánovány po posledním ligovém zápase o tomto víkendu. Sezóna ale není jen liga, patří do ní i účast v evropských pohárových soutěžích a tam jsme nedopadli, jak jsme si představovali.

Ve čtvrtém předkole Ligy mistrů vás vyřadil Apoel Nikósie, to vám leží v žaludku? Ano, byla to krutá rána. V Evropské lize se nám sice vedlo lépe, postoupili jsme ze skupiny, ale pak jsme padli s Olympiquem Marseille. Ze všeho nejhůř však dopadla reprezentační kapitola. Nejedeme na mistrovství světa do Jihoafrické republiky a to je pro mě obrovské zklamání, které ještě nepřebolelo. A když už si stýskám, tak celou sezónu mě provázel jeden zdravotní problém a teď ho musím řešit.

V čem spočívá? Trápí mě oboustranná sportovní kýla. Prošel jsem odborným vyšetřením a lékaři rozhodli, že je nutný operační zákrok. V Kodani na něj půjdu tento týden. Lékaři mě ujistili, že nejde o nic vážného a za dva týdny po operaci budu v pořádku.

V Kodani máte smlouvu ještě rok. Dodržíte ji? Všechno nasvědčuje tomu, že ano. Nemám žádné signály, že by klub o mne už nestál. Ani já na odchod nemyslím.

Reklama

Související témata: