Hlavní obsah

Černý se chce v Tottenhamu prosadit

LONDÝN

Fotbalový brankář Radek Černý nastoupil do londýnského Tottenhamu Hotspur sice v roli brankářské dvojky, ale s optimismem a nadějí. Kolem jeho angažmá byly podle informace zastupujícího manažera Davida Nehody dokončeny poslední formality - Slavia poslala transferkartu a anglická Fotbalová asociace ji zaregistrovala. Černý se tedy oficiálně stal hráčem Tottenhamu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radek Černý.

Článek

"Budu se chtít prosadit a ukázat, že jsem kvalitní brankář," uvedl v Londýně Černý. Radost z dotaženého transferu mu poněkud pokazilo dnešní rozhodnutí trenéra, že ještě nebude na soupisce sobotního pohárového zápasu na hřišti West Bromwich Albion. "S brankáři je to všechno pomalejší," konstatoval smířeně Černý, který si prý uvědomuje, že ho Tottenham koupil jako dvojku.

Prosadí se Černý v Tottenhamu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Na boj s anglickým reprezentantem a tottenhamskou jedničkou Paulem Robinsonem se cítí být dobře vyzbrojen a motivován. K tomu má před sebou příklady jiných českých brankářů, kteří se na ostrovech prosadili v souboji s domácí konkurencí, třeba Jana Stejskala, kterému svého času dělal náhradníka v brance Slavie.

Vzpomínal na Stejskala

"Hrozně na jeho vyprávění o Anglii vzpomínám," přiznal Černý, který si vybavuje Stejskalovu historku, jak po příjezdu do Anglie koukal na svůj kufr a ptal se sám sebe, zda ho vůbec má vybalit. "Snad se na mě nebude zlobit, že to vyprávím," dodal s úsměvem.

Stejskala a Luďka Mikloška považuje Černý za průkopníky, ale velkou práci pro poznání kvality českého fotbalu podle něj dělá dnes Petr Čech v Chelsea. Nepředpokládá, že by Angličané českou ligu skutečně dobře znali, takže působení českých hráčů má i tento rozměr. "Já se na to dívám tak, že třeba i mně Petr svými výkony, tím, že si ho vybrala Chelsea a tím, jaké má hodnocení, pomohl v tom, že o mně vůbec začali v Tottenhamu přemýšlet," řekl.

Pomůže mu krajan Limberský

Na hřišti i mimo něj je pro Černého vedle manažera pomocníkem také spoluhráč David Limberský, který má skoro měsíc náskok, takže už opustil hotel a bydlí ve svém. To českého brankáře teprve čeká, protože potřebuje co nejdřív vytvořit podmínky pro rodinu, která se za nějaký čas rozroste o nového člena. Hledání bytu má na programu už dnes.

"Chci se tady zabydlet tak, abych se tady cítil hodně dobře, abych jazykově neměl problém, aby za mnou přijela rodina a zabydlela se tady," vypočítal novopečený Londýňan Černý své úkoly. Černý se ve stejný den dozvěděl, že půjde do Tottenhamu, i to, že s manželkou očekávají druhého potomka.

Sám chová naději, že by v Anglii mohl zůstat i déle než 18 měsíců, na něž zní smlouva o hostování. Tottenham, momentálně osmý tým tabulky, má opci na její prodloužení o rok. "A i kdybych nezůstal tady, mohl bych se při dobrých výkonech uchytit v jiném anglickém klubu," řekl Černý.

Reklama

Související témata: