Hlavní obsah

Kritizovaný prezident Perez z fotbalového Realu neodejde

PRAHA

Prezident Realu Madrid Florentino Perez hodlá vydržet ve funkci až do konce svého druhého volebního období, přestože slavný klub zůstane druhou sezónu za sebou bez výrazného úspěchu. V čele Realu by tak měl Perez strávit ještě tři roky. Loni zůstal kádr Realu nabitý hvězdami s prázdnýma rukama a nyní se kritika na Perezovu hlavu snesla znovu.

Foto: DPA/EPA

Fotbalisté Realu Madrid v uplynulých dvou letech příliš důvodů k radosti neměli - ilustrační foto.

Článek

V minulém týdnu skončil "Bílý balet" v Lize mistrů, o čtyři dny později podlehl v domácí soutěži slabému Getafe. Na vedoucí Barcelonu ztrácí deset kol před koncem už 11 bodů.

"Budu pokračovat ve funkci do roku 2008, protože členové klubu stojí za mnou," prohlásil v úterý Perez. Zato fanoušci jsou nespokojení a očekává se, že mu to dají hlasitě najevo při nedělním utkání Realu s Málagou.

"Příznivci by měli vyburcovat tým a ne se chovat podle přání někoho, kdo chce využít krizi klubu k tomu, aby nás napadal," řekl Perez, který se klubovým prezidentem stal v roce 2000 a drtivou většinou hlasů byl loni znovu zvolen.

Jeden hodně špatný rok

Perez se hájí tím, že Real měl "jeden hodně špatný rok", ale jinak získal sedm trofejí v různých soutěžích během čtyř let a předváděl "skvělou hru". "Přesně před rokem lidé říkali, že Real všechno vyhraje a že předvádí nejlepší fotbal ve své historii," připomněl Perez. "Když si odmyslíme letošní rok, tak náš klub produkuje nádherný fotbal, který obdivuje celý svět."

Do Madridu Perez nakoupil enklávu největších světových hvězd, ale výsledky tomu příliš neodpovídají. Kritici tvrdí, že tým je nevyvážený a španělská media spekulují o tom, že se Perez pokusí po sezoně některé hráče prodat. Nejistou budoucnost mají prý Luis Figo, David Beckham, Raúl či Roberto Carlos.

Spekulace o odchodu brazilského kouče Vanderleie Luxemburga jsou podle Pereze nesmyslné. "Má plnou důvěru vedení. Tým Realu pro příští rok vybudujeme kolem Luxemburga," vzkázal rozhlasové stanici Cardene Ser, která již informovala o zájmu Realu o Fabia Capella z Juventusu.

Propuštění del Bosqueho bylo velkou chybou

Do debaty kolem trenéra se zapojil i bývalý kapitán Fernando Hierro, který působí v anglickém Boltonu. Listu L'Equipe řekl, že propustit Vicenta del Bosqueho bylo velkou chybou. "Bylo těžké najít někoho lepšího. Vicente je skvělý člověk a jako trenér ví, jak jednat s hráči, je velmi taktní. Nepotřeboval být autoritativní. Strávil v Realu 38 let a to mluvilo za něj," řekl Hierro.

Perez však odmítl, že problémy Realu začaly po Del Bosqueho propuštění. "Udělali jsme tohle rozhodnutí s ohledem na dobro klubu a stále věříme, že to bylo správné," tvrdil. Po odchodu španělského kouče v červnu 2003 dostali šanci už čtyři další trenéři Queiroz, Camacho, Ramón a Luxemburgo. S žádným z nich se však úspěchy do Madridu nevrátily.

Reklama

Související témata: