Hlavní obsah

Litevský fotbal se vrátil do reality, i Španěly ale potrápil

PRAHA

Jako návrat do reality hodnotí v Litvě páteční porážku fotbalové reprezentace 1:3 na hřišti mistrů světa Španělů. Litevci po vítězství v České republice 1:0 a remíze 0:0 se Skotskem již nahlas začali mluvit o postupových ambicích, ve Španělsku však prý ukázali malou zkušenost. Přestože favorita dokázali dlouho držet na uzdě, dva rychlé góly je srazily na kolena.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Litevec Darvydas Sernas (vpravo) v souboji o míč s Gerardem Piquém ze Španělska.

Článek

Rozhodující okamžiky přišly na začátku druhé půle. Nejprve Fernando Llorente poslal Španěly do vedení, které sice brzy vymazal Šernas, ale Llorente hned za tři minuty náskok domácím vrátil. "Měli jsme na lepší výsledek. Je moc velká škoda, že jsme po vyrovnání znovu rychle inkasovali. Kdybychom udrželi stav 1:1 alespoň deset minut, pak by soupeř byl nervózní a mohli jsme toho využít. Místo toho se rozpadla naše hra. Ale je třeba uznat, že Španělsko bylo zkrátka lepší," řekl litevský kapitán Tomas Danilevičius.

Také podle obránce Mariuse Stankevičiuse zápas ukázal, že Litevci se mají ještě hodně co učit. "Z naší strany je hodně prostoru na zlepšování. Některým hráčům chybělo potřebné sebevědomí. Ztráceli jsme zbytečně míč a museli vynakládat hodně sil, abychom ho získali zpět. A ty síly nám v závěru chyběly, abychom mohli zabojovat o lepší výsledek," mínil Stankevičius, který hostuje ve španělské Valencii.

Rychle inkasované góly byly klíčové i podle trenéra Raimondase Žutautase. "První půle byla z naší strany dobrá, ale pak jsme nezvládli situaci na začátku druhé půle. Dobrou zprávou alespoň je, že se nám podařilo vstřelit gól. Kluci dělali, co mohli, ale na mistry světa to nestačilo," dodal Žutautas.

Španělé si dokázali poradit i s absencí opor

Naopak na straně Španělska mohla zavládnout spokojnost. Favorit skupiny I nasbíral z úvodních dvou zápasů plný počet bodů a ujal se vedení v tabulce, přestože má o odehrané utkání méně. "První půle se nám ale nepovedla. Chybělo nám nasazení, soupeř navíc zaslouží pochvalu za skvělou obranu. Bylo pro nás hodně těžké se přes ně dostat. Pak jsme to ale zvládli a po zásluze vyhráli," řekl trenér Vicente del Bosque.

Jeho svěřenci rovněž ukázali, že si dokážou poradit bez několika tradičních opor. Kvůli zranění či nemoci chyběli Xavi, Xabi Alonso, Fábregas či Fernando Torres, přesto je dokázali plnohodnotně nahradit. Především Llorente znovu ukázal, že je adekvátní náhradou v útoku. Přitom Del Bosque zvažoval, že ho do sestavy nezařadí. "Přemýšlel jsem o Adurizovi, který má v klubu formu, nakonec jsem se ale rozhodl pro Fernanda a udělal jsem dobře," řekl Del Bosque.

Zápas byl na začátku druhé půle poznamenán střety mezi hrstkou příznivců Litvy a místní policií. Ta musela ve snaze fanoušky rychle zpacifikovat, aby nedošlo k narušení hry, použít obušky. K výraznějším komplikacím však nedošlo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.