Hlavní obsah

Forlán získal podruhé Zlatou kopačku pro evropského kanonýra

MADRID

Uruguayský fotbalový útočník Diego Forlán získal podruhé v kariéře Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Evropy. Spoluhráč Tomáše Ujfalušiho z Atlétika Madrid vstřelil v sobotním závěrečném kole španělské ligy svůj 32. gól v sezoně, nasbíral tak díky koeficientu soutěže 64 bodů a o dva body porazil Kamerunce Samuela Eto'oa z Barcelony.

Článek

Třicetiletý Forlán poprvé vyhrál soutěž kanonýrů v sezóně 2004/05 během působení ve Villarrealu. O Zlatou kopačku se tehdy dělil s Thierrym Henrym z Arsenalu.

Forlán a Eto'o se letos stali po dvanácti letech prvními hráči, kteří nastříleli ve španělské nejvyšší soutěži alespoň 30 gólů. Naposledy se to povedlo v roce 1997 Brazilci Ronaldovi, jenž v dresu Barcelony skóroval čtyřiatřicetkrát.

Na třetím místě soutěže skončil Marc Janko ze Salcburku, jenž sice nastřílel 39 branek, ovšem rakouská liga má vzhledem k nižší úrovni koeficient 1,5, takže rakouský kanonýr zůstal 5,5 bodu za Forlánem.

Nejlepší z českých střelců v Evropě Milan Baroš zaznamenal v Galatasarayi 20 gólů, což při koeficientu turecké ligy znamená 30 bodů.

Reklama

Související témata: