Hlavní obsah

Baník nepůsobí jako tým. Mistrovská sláva je fuč

OSTRAVA

Krušné probuzení z mistrovského snu prožil fotbalový Baník Ostrava v Leverkusenu. Z hřiště týmu, který měl být podle hlasů z Bazalů "hratelný", si český šampión odvezl pětigólový výprask. Ani potomky dnešních hráčů nebude za pár let zajímat, že Baník měl pět jasných šancí.

Článek

Úvodní utkání třetího předkola Ligy mistrů nezastihlo Ostravany po porážce v domácí ligové premiéře s Teplicemi v ideálním rozpoložení. Tentokrát týmu rozhodně nešlo upřít snahu, jenže při pohledu na výsledek je každá výmluva zbytečná.

"Po takovém výsledku ani nemá moc cenu vykládat, že je to nespravedlivé, že jsme měli skoro stejně šancí a že jsme pětašedesát minut Bayer trápili," pronesl zdrcený obránce Pavel Besta.

Obrana je děravá

Ostravané se seznámili s tím, jak se hraje v evropských pohárech. "Je to daleko rychlejší a Leverkusen byl schopen útočit ve více lidech, než to třeba umíme my," všiml si záložník David Bystroň, pro něhož to byla stejně jako pro další čtyři hráče premiéra v pohárové Evropě. Vzpomínat na ni dobře nebudou, pětigólový příděl je už pořádnou ostudou.

V plné nahotě se ukázalo, kde tým tíží problémy. Obrana je katastrofální. Nováčci Kotrys, König ani Velkoborský se neblíží úrovni svých předchůdců. A věřit, že v poháru nějakého soupeře Baník přestřílí, je šílenství.

"Přesto jsme hodinu ukazovali naši sílu, ale pak to byl kolaps. Udělali jsme individuální chyby a mrzí mě, že po třetí brance jsme už nenašli morální sílu dohrát utkání se ctí," řekl kouč František Komňacký. Není divu, Ostrava už od přípravy nepůsobí jako tým, ale jako soubor více či spíš méně kvalitních individualit.

Trenér zatím žádné výrazné změny neplánuje. Dva měsíce se něco snažil mužstvu při přípravě vštěpit a teď to nechce rychle opustit. Přesto už také on sám začíná být kritický. "Obrana se sehrává pomalu, není to ono. Gólman König v takovém zápase musí něco navíc chytit, což se nestalo. Přesto věřím, že se to jednou výhrou může změnit," řekl kouč.

Motor se zadrhává

Nikdo nechce hráče odepisovat po pár horších výkonech, ale jisté je, že doplnění kádru se jeví rozpačitě. Baník loni připomínal bezchybně běžící stroj, v němž se v létě musely vyměnit dvě součástky.

Jenže s těmi novými jako by byly do fungujícího soukolí vhozeny i dvě lopaty písku a najednou se motor zadrhává. Vedení se chlubilo, že do posil v létě investovalo nejvyšší částku v historii klubu, jenže to ještě není záruka úspěchu.

Pro příklad by se nemuselo chodit daleko, teď jen je otázkou, kterou cestou se trenér Komňacký vydá. Buď začnou nastupovat ti lepší, nebo se dál bude přihlížet k tomu, kdo je posilou, kolik stál a co má za sebou. To na Bazalech změnil před třemi lety svérázný kouč Jozef Jarabinský, kterého nezajímaly výplatní pásky hráčů, ale jen jejich výkony. A komu se to nelíbilo, musel si sbalit věci. Jenže k tomu je potřeba i pořádný kus odvahy.

Komňacký se právě ocitl mezi mlýnskými kameny. Má uznat chybu, že většina posil se nepovedla, a rázně sáhnout do sestavy, nebo strčit hlavu do písku a čekat na zázrak? Na přemýšlení moc času nemá, při ambicích, jaké před sebe letos Baník postavil, je už teď pod ohromným tlakem. Vedení klubu by třeba další nezdar v neděli v Jablonci nestrpělo.

Reklama

Související témata: