Hlavní obsah

OBRAZEM: Odchází šampión. Zemřel trenér španělských mistrů Evropy Aragonés

Madrid

Ve věku 75 let zemřel úspěšný španělský fotbalový trenér Luis Aragonés, který v roce 2008 ovládl s reprezentací Španělska evropský šampionát. Podle španělských médií zemřel dnes nad ránem na klinice v rodném Madridu.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Zemřel trenér španělských evropských šampiónů Luis Aragonés.

Článek
Fotogalerie

Aragonés na konci loňského roku oznámil, že s trénováním končí. Španělskou reprezentaci vedl v letech 2004 až 2008, po triumfu na Euru v Rakousku a Švýcarsku od týmu odešel. Následně převzal Fenerbahce Istanbul, na jehož lavičce skončil po jedné sezóně. Od té doby byl bez angažmá.

Díky Aragonésovi se španělským fotbalistům povedlo zbavit po dlouhé době pověsti silného týmu, který na velkých akcích pravidelně selhává. Jeho výběr ovládl po 44 letech kontinentální šampionát a odstartoval slavnou éru španělského fotbalu, do které patří triumfy na MS 2010 a předloňském ME pod vedením Vicenta del Bosqueho.

Aragonés zavedl do reprezentace systém krátkých přihrávek typický pro Barcelonu, která s ním donedávna dominovala na klubové scéně.

V národním týmu působil Aragonés i jako hráč, coby útočník pomohl Atlétiku Madrid ke třem mistrovským titulům. Španělskou ligu pak s madridským klubem vyhrál v roce 1977 i jako trenér. Navíc s Atlétikem třikrát zvítězil ve Španělském poháru, což se mu povedlo také na lavičce Barcelony v roce 1988. Ve španělské lize koučoval i řadu dalších klubů.

Reklama

Související témata: