Hlavní obsah

Trenéra už máte, tak mu to dejte jako v Barceloně, radí pajdajícímu baletu Rivaldo

Madrid

Víkend hrůzy zažil fotbalový Real Madrid. Co dál? Fanoušci mají po debaklu 0:4 s Barcelonou jasno, že by měl odejít kouč Rafael Benítez a máváním bílými kapesníky vyzývali k rezignaci i prezidenta Florentina Péreze. Tlak na trenéra stoupá, radikální změny ale asi nelze v nejbližších hodinách čekat. Benítez u nepěkně šmajdajícího Bílého baletu zůstává. Jeho pozice je pevná, zní z Realu.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Kouč Realu Madrid Rafael Benítez před utkání s Barcelonou.

Článek
Fotogalerie

I okolí v hektických chvílích ovšem ke změnám vyzývá a všemožně radí. Slavný Rivaldo má jasno. Real podle něj má trenéra vlastně doma pod střechou. Bývalá brazilská hvězda nabádá klub, ať je vedením týmu pověřen Zinedine Zidane operující u béčka. „Ať udělají to, co předvedla Barca s Pepem Guardiolou a Luisem Enriquem," nabídl srovnání Rivaldo, který v Barceloně kdysi odkopal pětiletku snů a teď po zranění a konci kariéry v brazilském klubu Mogi Mirim má čas na komentování fotbalového dění.

Zidane kličkuje?

I španělská média zaměřila opětovně pozornost k Zidanovi. „Jsem trenérem v Castille, Benítez je u prvního týmu, tak je to v pořádku," vedl si ovšem bývalý klenot madridské sestavy v neděli svou, že má nesplněný úkol u rezervy, které loni unikl postup ze třetí do druhé ligy.

Anebo jen diplomaticky kličkuje v situaci, kdy Real opravdu není v pohodě a asi nebude jednoduché ho vrátit na vlnu, která by ho měla donést k nejvyšším metám?

O uplynulém víkendu si alespoň naoko Zidane dělal hlavu hlavně z toho, že jeho tým v boji o první příčku ve třetí nejvyšší soutěži nepřetlačil celek Barakaldo a jen remizoval 0:0. „Z minulé sezóny něco dlužím, jsem tvrdohlavý, postupový cíl musím splnit," potvrzoval Zidane, že nechce jít od rozdělané práce v běžícím soutěžním ročníku. Snad až před tím následujícím...

Potoky hořkosti se mezitím valí na fanoušky Realu, pád v El Clásiku, šestibodové manko na Barcelonu, propad na třetí místo za městského rivala - Atlético. Benítez je v mizerné situaci, byť čtyři góly už s týmem, který vedl ve Španělsku, kdysi také dostal, a to když působil na konci minulého století na lavičce Extremadury.

„Hráči se potřebují z téhle porážky rychle oklepat a získat sebevědomí pro další zápas. Stále je před námi dlouhá cesta. Musíme hrát tak dobře jako v dobách, kdy jsme byli neporažení," uvedl Benítez, který vzal prohru s Barcelonou zčásti na sebe. Místo ustrašeného výkonu chtěl vidět vysoké napadání, aktivitu. „Chtěli jsme presovat, útočit a držet míč," poznamenal. Vše bylo jinak.

Ronaldo může zmizet

K řešení je toho s týmem nemálo. I vztah mezi koučem a hvězdným Cristianem Ronaldem, který hrozí, že odejde, pokud by měl prezident klubu trvat na tom, že Benítez setrvá. Nabídky Manchesteru United i Paris SG pro něj jsou podle zahraničních médií mimořádně žhavé.

Co je v téhle situaci jasné? Na LM do ukrajinského Lvova, kde Real tento týden bude hrát s Doněckem, rozhodně vyráží Benítez, navzdory tomu, že podle médií to v šatně už pořádně vře. Námitky k trenérovi už zdaleka nemá jen Ronaldo... Jen pro případ velké nouze je ovšem připravena náhradní alternativa. Dočasnou trenérskou výplní může být zkušený Víctor Fernández, nyní šéf madridské fotbalové akademie. „K vyhazovu Beníteze ale dojde jen v krajním případě," převažuje mínění ve španělských listech.

Jejich názor podpořil vpodvečer i Pérez: "Rozebrali jsme současnou situaci a trenér má plnou důvěru a podporu představenstva," řekl prezident Realu na tiskové konferenci před zhruba 130 novináři na stadiónu Santiaga Bernabéua.

"Byl to špatný zápas. Chápu zklamání fanoušků po tom, co se stalo. Ale nechte ho (Beníteze) pracovat. Výsledky se dostaví," řekl Pérez. "Je to trenér, kterého jsme vybrali kvůli jeho profesionalitě, schopnostem a zkušenostem. Má kapacitu na to, aby z mužstva dostal veškerý jeho potenciál," dodal.

Reklama

Související témata: