Hlavní obsah

Zidane jako Guardiola? Pro Real to nejlepší, míní Beckham. Hazard, kontrují jiní

Madrid

Velký rozruch vyvolalo pondělní odvolání kouče Rafaela Beníteze z lavičky Realu Madrid. Na jeho místo usedne legendární hráč minulosti Zinédine Zidane, který však má jen minimum trenérských zkušeností. Bílý balet podle fanoušků, španělských médií i části svých bývalých hráčů hodně riskuje. Najdou se však i tací, kteří prvnímu francouzskému trenérovi na Santiago Bernabéu věří.

Zinédine Zidane po nástupu do funkce trenéra Realu Madrid.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Zidane, který až dosud zastával funkci trenéra Realu Madrid Castilla, věří, že s mužstvem dosáhne velkých věcí. „Je to pro mě čest a jediné, co chci udělat, je najít nejlepší cestu k vítězství. Dám do toho své srdce a věřím, že letos získáme nějakou trofej," prohlásil třiačtyřicetiletý mistr světa z roku 1998.

Podle listu Marca se většině hvězd z kádru Realu ulevilo. Isco, James Rodríguez, Jessé, Sergio Ramos i Cristiano Ronaldo údajně s Rafou Benítezem nevycházeli, a tak konec někdejšího kouče Neapole a Liverpoolu přivítali. Až následující týdny a měsíce však ukážou, jestli Zidane dorostl na to, aby z lavičky šéfoval hvězdnému velkoklubu.

„Může být ještě něco lepšího? Muž, který byl ve fotbale nejlepší, přebírá náš milovaný klub. Někdo s elánem a vášní, kdo neakceptuje žádný druh neúspěchu... Nejlepší člověk pro tuto práci," napsal na Instagramu David Beckham, který se Zidanem hrál za Real v letech 2003 až 2006.

Když to nevyjde, v létě přijde Mourinho

Jiné hvězdy minulosti však příliš optimismu nesdílejí. „Je to velký hazard, Zidane má minimum zkušeností," řekl Jorge Valdano, argentinský útočník, mistr světa z roku 1986 a také bývalý trenér Bílého baletu.

„Bude to mít složité. Nemá zkušenosti, což je problém. Pokud neuspěje, jsem si jistý, že v červnu bude na lavičce José Mourinho. Byli si vědomi, že jmenovat Zidana je riskantní rozhodnutí, a chtěli, aby Mourinho přišel hned. Ale on se rozhodl, že teď nepřijde," prohlásil někdejší prezident Realu Ramón Calderón.

Obavy sdílí i fandové Realu Madrid. Část z nich ale věří, že by mohl napodobit Pepa Guardiolu, který v konkurenční Barceloně vedl rezervu a poté se prosadil i u seniorského mužstva, kde sbíral trofeje jako na běžícím páse. Dnes je Guardiola jezním z nejžádanějších fotbalových trenérů, a svou výjimečnost potvrdil i v mnichovském Bayernu.

Navíc je jedním z koučů, u kterých Zidane pochytával trenérské zkušenosti. Oba spolu absolvovali trenérské stáže v Argentině; Francouz pak Guardiolu několikrát navštívil i v Mnichově. Zidane se inspiroval i u dalších slavných trenérů, pod kterými v minulosti povětšinou hrával - Marcela Lippiho, Carla Ancelottiho, Marcela Bielsy, Vicenteho del Bosqueho či Aimého Jacqueta.

Dovede Zinédine Zidane fotbalisty Realu v této sezóně k ligovému titulu?
Ano
29,2 %
Ne
70,8 %
Celkem hlasovalo 11297 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.