Hlavní obsah

Soud s Messim kvůli krácení daní začne 31. května

Madrid

Soud s nejlepším fotbalistou světa Lionelem Messim a jeho otcem Jorgem kvůli krácení daní začne 31. května a měl by trvat do 3. června. Argentinské hvězdě tak hrozí, že přijde o účast na turnaji Copa América Centenario, který se bude hrát v USA právě od 3. června. Termín procesu, který může pro Messiho skončit téměř dvouletým vězením, dnes oznámil soud v Barceloně.

Foto: Albert Gea, Reuters

Lionel Messi.

Článek

Osmadvacetiletý kanonýr, jenž získal minulý týden popáté v kariéře Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, a jeho otec jsou obviněni z krácení daní ve výši 4,1 miliónu eur z let 2007-2009.

Nedlouho po zahájení vyšetřování Messiové dluh dorovnali a španělským úřadům uhradili přes pět miliónů eur. Slavný útočník od začátku tvrdil, že se o finance a daňové záležitosti nestaral. To potvrdil jeho otec Jorge, který za věc převzal plnou zodpovědnost, nicméně úřad prokurátora se rozhodl stíhat i fotbalistu, protože měl údajně o finančních záležitostech dostatečný přehled.

Žaloba požaduje pro otce i syna vězení na 22 měsíců a 15 dní, nicméně podle médií není pravděpodobné, že by soud skončil vynesením nepodmíněného trestu.

Očekává se, že Messiho právníci se budou snažit termín soudu změnit, neboť koliduje se startem Copy América Centenario. Tento turnaj, jenž se bude konat netypicky už rok po loňském jihoamerickém šampionátu v Chile a tedy mimo tradiční čtyřletý cyklus, má oslavit stoleté výročí konfederace CONMEBOL i samotného mistrovství.

Messimu už tak hrozilo, že nebude mít dost času se na turnaj připravit, protože s Barcelonou může postoupit do finále Ligy mistrů, jež se bude hrát v Miláně 28. května.

Reklama

Související témata: