Hlavní obsah

Barcelona pojmenuje po Cruyffovi svůj menší stadión

Barcelona

Fotbalová Barcelona pojmenuje po svém bývalém hráči a trenérovi Johanu Cruyffovi stadión, na kterém hraje zápasy béčko a občas i ženský tým. Katalánský velkoklub to oznámil při příležitosti ročního výročí úmrtí legendárního Nizozemce, jenž patřil k nejdůležitějším postavám barcelonské historie.

Foto: Albert Gea, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

"Cruyff byl člověk, jenž překonával bariéry. Umožnil nám zdvihnout hlavu a zjistit, že nic není nemožné. Jeho smrt je velkou ztrátou nejen pro všechny lidi spojené s Barcelonou, ale pro každého, kdo miluje fotbal," uvedl dnes prezident španělského mistrovského klubu Josep Maria Bartomeu.

Cruyff zemřel loni na rakovinu plic v 68 letech. V Barceloně působil nejprve jako hráč v 70. letech a poté i jako trenér. V roce 1992 dovedl klub poprvé v historii k triumfu v Poháru mistrů evropských zemí a svou fotbalovou filozofií položil základy pro nejúspěšnější éru klubu, jejímž symbolem byl jeho bývalý svěřenec a chráněnec Pep Guardiola.

Cruyffovo jméno ponese patnáctitisícový Mini Estadi, který klub plánuje přesunout do svého tréninkového centra. Nově se bude nazývat Estadi Johan Cruyff. Slavný Nizozemec navíc bude mít své speciální oddělení v klubovém muzeu a tým ještě požádal městkou radnici, aby po něm pojmenovala jednu z ulic vedoucí k hlavnímu stadiónu Camp Nou.

Reklama