Hlavní obsah

Volejbalisté se obávají časového posunu v Japonsku

PRAHA

Už zítra ráno se letecky přes Paříž vydají na dlouhou cestu do Japonska čeští volejbalisté, kteří na tokijské palubovce budou usilovat o zvýšení reálné vyhlídky na postup do finálového turnaje Světové ligy.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté vyhráli ve Světové lize pět utkání v řadě.

Článek

Trenér Pavel Řeřábek nemá žádný důvod šachovat se sestavou, která vyhrála pět utkání prestižní soutěže v řadě, navíc další dny klidu prospěly blokaři Martinu Léblovi, a tak do Japonska vyráží tým s odhodláním a kompletní.

"Jedeme tam alespoň pro jedno vítězství, ale nikdo dost dobře neví, co s námi udělá náročné 16hodinové cestování i časový posun. Určitě nás nečeká snadná záležitost, nebylo by dobré na zápasy na půdě soupeře hledět optikou dvou ostravských výher 3:0," přiznává reprezentační nahrávač Petr Zapletal.

I hra Japonců byla cestováním narušena

Přemysl Kubala přiznal, že celý tým čekal větší odpor soupeře: "Na výkonech Japonců se však bezesporu podepsal velký časový posun. Mám obavu, že ani náš výkon nebude po náročném přesunu tak kvalitní jako o víkendu v Ostravě. Musíme se s tím ale vyrovnat, abychom si udrželi výbornou výchozí pozici před závěrečnými duely skupiny s Řeky."

Český kouč tuší, že pro mužstvo bude důležité hlavně se srovnat s přesunem do Asie. "Nemáme to cestování moc vyzkoušeno, ale snad si dokážeme udržet herní pohodu. Kluci se přesvědčili, že při dobré obranné činnosti na soupeře mají, jen musí tvrdým servisem Japonce tlačit od sítě a zůstat čistí na bloku," hledá Řeřábek recept na úspěch.

Také hráči vědí, že důležitá bude aklimatizace, jenže na tu bude po dlouhé cestě v Japonsku málo času. "Trochu se té štreky na asijský kontinent děsím. Hlavně, aby se negativně nepromítla do formy, kterou jsme získali, na druhou stranu herní kvalita je určitě na naší straně," uvažuje smečař Petr Pláteník.

Cílem vyhrát tři ze čtyř utkání

"V Ostravě jsme se nemohli spolehnout na servis ani kvalitní příjem, nedostali jsme se k naší hře. Doma se ale předvedeme v úplně jiném světle, soupeři určitě pocítí aklimatizační příznaky," slibuje kapitán soupeře Masajuki Izumikawa.

Japonci už vlastně nemají šanci projít do madridského závěru Světové ligy, ale mohou doma potrápit nás i Francii. "V záloze ještě máme dva ostravské zápasy s Řeckem. Nechceme pustit první příčku ve skupině, k tomu ale asi bude nutné vyhrát tři ze čtyř zbývajících utkání," vypočítává Marek Novotný přestupující ve francouzské lize z Ajaccia do Cannes za reprezentačním kapitánem Dubšem.

Reklama

Související témata: