Hlavní obsah

VIDEO: Ronaldo si nezaslouží pohrdání, chránil Mourinho hvězdu po penaltovém fiasku Realu

Madrid

Hrdina a psanec v jedné osobě! Cristiano Ronaldo, portugalský kanonýr Realu Madrid, prožil noc plnou dramatický proměn. V odvetě semifinále Ligy mistrů nejprve dvěma góly potupil obranu Bayernu Mnichov, jenže v penaltovém rozstřelu, do něhož drama dospělo, neuspěl hned v první sérii. Načal tak cestu Bílého baletu do propadliště letošní Ligy mistrů. Svěřenci trenéra José Mourinha totiž neproměnili tři ze čtyř pokusů a na sen o desátém triumfu v nejprestižnější klubové soutěži musí zapomenout!

Real - Bayern 2:1Video: DailyMotion.com

 
Článek

„Jsem v pohodě. To je prostě fotbal. Musíte umět přijmout výhru, musíte se dokázat poprat i s prohrou. Můj tým odehrál fantastický zápas,“ zachoval nečekaný nadhled José Mourinho, trenér Realu Madrid, po semifinálovém vyřazení. Real rychle vedl 2:0, ale hosté snížili a po výsledku 2:1 následovalo v Madridu ve středeční noci bezbrankové prodloužení.

Už před penaltovým rozstřelem vyhledal v mumraji u laviček na stadiónu San Bernabeu Juppa Heynckese, trenéra Bayernu, s nímž se objal a zdviženým palcem pokynul ke smečce protivníků na znamení uznání. Při rozstřelu Mourinha kamery zachytily, jak klečí u postranní čáry. Možná se modlil za úspěch svého mužstva, ale nic nepomohlo. Ronaldo, Kaká a Ramos tlak neunesli, pokutový kop neproměnili. Postup tak slavil Bayern Mnichov po penaltovém triumfu v poměru 3:1

„Ronaldo si nezaslouží pohrdání. Je nejlepším hráčem letošní sezóny ve Španělsku. Jen o den dříve jsme viděli, že při penaltě selhal i Messi a Barcelona vypadla. Já nechci hodnotit, zda je Cristiano momentálně nejlepší na světě. On i Lionel jsou unikátní sportovci. Prostě selhal, ale takový je život,“ vzal Mourinho svého klíčového hráče pod ochranu. „Dvě hodiny tvrdě dřete. Hrajete na hranici. Penalty už jsou prostě o štěstí,“ krčil rameny trenér Realu Madrid.

"Jsem pyšný na své hráče"

„Po skvělém úvodu nám chybělo trošku více potence. Jakmile Bayern vstřelil gól, byl zápas strhující taktickou podívanou. Oba týmy se bály vyrobit chybu. Jsem pyšný na své hráče, kteří předvedli výkon na hranici. Musíme být silní. Pokud dokážeme vyhrát španělskou ligu, půjde o další krok vpřed,“ tvrdil Mourinho.

Jestli něco leželo charismatickému kouči v žaludku, šlo o přístup vedení španělského fotbalu k programu excelentních klubů ze země mistrů světa. „V sobotu jsme hráli s Barcelonou a oba týmy musely nasadit nejlepší hráče, protože šlo o vidinu triumfu v ligové soutěži. Nemohli jsme klukům dopřát žádné volno, zatímco Bayern během minulého víkendu šetřil osm hráčů základní sestavy. A výsledek? Barcelona je vyřazena, my také,“ soptil portugalský kouč ve službách Bílého baletu nad přístupem funkcionářů.

„Jestli nám něco proti Bayernu chybělo, pak šlo o svěžest v závěru zápasu či jeho prodloužení. V Itálii jsem dokázal při působení v Interu Milán změnit kalendář zápasů a hráli jsme před Ligou mistrů už v pátek, ale tady moje názory neposlouchají. I proto bude hrát finále pátý tým z Anglie s druhým z Německa místo dvou nejlepších ze Španělska,“ rozohnil se přeci jen na chviličku Mourinho.

Snad i proto, že Real vypadl v semifinále Ligy mistrů podruhé v řadě. Minulý rok jej vyřadila Barcelona. „Není to špatná bilance, ale chceme víc. Pokud bude klub chtít a hráči projeví touhu se mnou spolupracovat, zůstanu a udělám vše, abychom desátý triumf v Lize mistrů pro Real vybojovali,“ slíbil Mourinho fanouškům Bílého baletu zničeným penaltovým kolapsem svých miláčků. „Jsem smutný kvůli příznivcům a zejména pak svým hráčům, protože mě bolí vidět je zničené prohrou po tak skvělém výkonu. Ale je třeba Bayernu pogratulovat. Věřím, že nám nabídne ve finále s Chelsea skvělou podívanou.“

Reklama