Hlavní obsah

Nemám slov, přiznával Robben, který před rokem sen Bayernu pohřbil, aby ve Wembley vše napravil

Londýn/Praha

Netušil, jak blízko pravdy bude příměr, který pronesl v předvečer finále. „Mnoho lidí se snažilo vyšplhat na Mount Everest, spousta se jich musela deset metrů pod vrcholem otočit. Alespoň se ale o jeho zdolání snažili. Tak, jako my," filosofoval kouč Dortmundu Jürgen Klopp před partií s Bayernem. V sobotní londýnské noci chybělo jeho týmu nikoli deset metrů, ale jedna jediná minuta a možná dvě tři v nastaveném čase k tomu, aby dovedl finále Ligy mistrů alespoň k prodloužení a dost možná i penaltovému rozstřelu, kterého se favorizovaný mnichovský soupeř tolik obával. Nepovedlo se...

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Arjen Robben z Bayernu si užívá radost po vstřelení vítězného gólu ve finále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Zatímco hráči Bayernu s hrdinou Robbenem v čele zažívali v londýnském Wembley euforickou extázi, neboť nepřipustili reprízu loňského hořkého finále s Chelsea a minutu před koncem základní hrací doby právě zásluhou Arjena Robbena zápas rozhodli, fotbalisté Dortmundu polehávali po trávníku, většina z nich se topila v slzách a neskrývaném žalu.

Co z toho? slzeli hráči  Dortmundu

„Bayern si vítězství zasloužil, ve druhém poločase byl prostě lepší. My měli navrch v prvních pětadvaceti minutách, ale nedokázali jsme vstřelit potřebný gól," uznával obránce Dortmundu Mats Hummels. „Ke konci utkání jsme už byli unaveni, čehož Bayern využil, ale i tak je naše zklamání veliké. Prohrát celkem náhodným gólem minutu před koncem, to je skutečně hodně hořké."

„Byli jsme Bayernu vyrovnaným soupeřem, finále jsme zvládli, takže můžeme být pyšní, ale co z toho?! Nebylo nám souzeno vyhrát," jako by gólman Borussie Weidenfeller stále nevěřil, že se v 89. min. před ním zjevil Robben a propasíroval míč podél něho do sítě.

Předtím dvakrát jeho velkou šanci zlikvidoval, při třetí však už neměl nárok. Tak jako neměl Dortmund nárok na Bayern, který si při třetím finálovém pokusu během posledních čtyř let už prostě nenechal vysněnou trofej sebrat.

Do Prahy už triumfátor Heynckes nepřijede

„Po celou dobu jsem byl přesvědčen, že můžeme Ligu mistrů vyhrát, protože máme mimořádný tým, který navíc hraje jako celek," opakoval pořád dokonale osmašedesátiletý kouč Bayernu Jupp Heynckes, který po mistrovském titulu dovedl bavorský klub i k vítězství v Champions League. A to jeho triumfální cesta ještě zdaleka nekončí, neboť 1. června může ve finále Německého poháru proti Stuttgartu završit treble a vyhrát úplně všechno, co se vyhrát dá.

Jen evropský Superpohár už nevyhraje, neboť v srpnu v Praze v repríze loňského finále Ligy mistrů mezi čerstvým vítězem Champions League Bayernem a nejlepším týmem Evropské ligy Chelsea povede mnichovský klub exbarcelonský mág Pep Guardiola.

Robben se konečně dočkal

I s nizozemským legionářem Arjenem Robbenem, jemuž se až v Bayernu splnil sen o velkém vítězství a velké trofeji. Až dosud ho provázela ve finálových zápasech smůla. A bylo jedno, zda měl na sobě právě klubový dres Chelsea, Realu či Bayernu nebo nizozemské reprezentace. Až v sobotní noci ve Wembley prokletí zlomil.

On, který před rokem v mnichovském finále vlastně pohřbil sen Bayernu o triumfu, neboť v prodloužení neproměnil penaltu nařízenou po faulu Drogby na Ribéryho. Duel nakonec dospěl k penaltovému rozstřelu, v němž měla navrch Chelsea.

„Spousta lidí kolem mě tvrdila, že si tentokrát všechna předchozí zklamání vynahradím. Měli pravdu... Několik příležitostí jsem ve vyrovnaném duelu s Borussií neproměnil, ale nakonec jsem dostal ještě jednu šanci. Díky za ni. Zachoval jsem klid a skutečně finále rozhodl," vyšiloval devětadvacetiletý Robben radostí.

Kapitán Lahm: Odměna za tvrdou práci

„Ta euforie se nedá popsat, emoce jsou v tuto chvíli prostě neuvěřitelné. Nemám prostě slov. Pořád nemohu uvěřit, že jsme Ligu mistrů vyhráli," líčil opilý štěstím poté, co po přihrávce Ribéryho vstřelil minutu před koncem finálové partie vítězný gól.

„Snil jsem o tom mnohokrát. Nikdy jsem nechtěl žádné finále prohrát, pokaždé jsem však byl až tím druhým. Teď konečně jsem se dočkal a v momentě, kdy jsem dal vítězný gól, mně hlavou bežela celá dosavadní kariéra," přiznával do kamer Sky Sport Deutschland.

„V posledních letech jsme pracovali neuvěřitelně tvrdě, za což jsme byli nakonec odměněni, připojoval kapitán Philipp Lahm.

„Museli jsme si toho projít opravdu spoustu. I třeba zklamání v loňském finále, které jsme doma prohráli. Teď jsme ale vyhráli a vysněný pohár dovezeme k nám do Mnichova."

Reklama

Související témata: