Hlavní obsah

Za uplynulé roky jsme se pohárovými výsledky a koeficientem o bonusový profit sami přičinili, těší Vrbu

Plzeň

Přes zrádného soupeře z Balkánu se svou Plzní postoupil, krajně nepříjemný Željezničar Sarajevo ve 2. překola Ligy mistrů vyřadil, a teď se tudíž může trenér Pavel Vrba těšit na samé příjemné bonusy. Na estonského mistra Nõmme Kalju, s nímž se jeho Viktoria utká už v úterý v úvodním střetnutí 3. předkola, přičemž první zápas hraje venku. A v případě postupu má nachystaný další bonus - nasazení v závěrečném předkole, v němž už půjde o postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Plzně Pavel Vrba po postupu přes Sarajevo myslí na estonského mistra.

Článek
Fotogalerie

V Sarajevu jste vyhráli a v kvalifikaci zamířili dál, teď se ovšem k postupu přidávají ještě další plus. Za soupeře jste ve 3. kole dostali estonského mistra, takže zamíříte na evropský sever, kde se vám v předchozích sezónách pravidelně dařilo, navíc začínáte konfrontaci venku, což je pro vás určitě také výhoda...

Výhodou je hlavně to, že jsme si během uplynulých tří let uhráli v pohárové Evropě takový koeficient, jenž nás staví v předkolech do role favorita, a podobný los nám tudíž umožňuje.

I tak ale asi nepopřete, že úterní první duel třetího předkola na evropském severu je vám příjemnější než opětovné trmácení někam na Balkán...

Jsme favority a roli favorita musíme splnit. Máme na to, abychom ji zvládli, ačkoli i favorité z evropských pohárů vypadávají. I my je v minulosti už vyřadili, úterní duely to ostatně také ukázaly. V pohárech je pochopitelně výhodnější začínat na soupeřově hřišti, neboť se může vycházet ze zajištěné obrany s cílem nedostat branku, zatímco ve druhém střetnutí už se hraje na postup.

Díky tomu se vám nabízí další bonus. V kvalifikaci o Ligu mistrů předčasně skončil běloruský BATE Borisov, který mimochodem dokázal v loňském ročníku v základní skupině porazit i pozdějšího vítěze Ligy mistrů Bayern Mnichov. Patřil k nasazeným klubům v předkole, takže vy teď po vyřazení Estonců automaticky postoupíte na jeho místo a v závěrečném kvalifikačním dějství o postup do základní skupiny Ligy mistrů se silnějším protivníkům vyhnete.

Nejdříve musíme vyřadit Nõmme Kalju. Měli jsme na jeho utkání s Helsinkami pozorovatele, a jakmile od Jiřího Skály dostanu informace, hned začnu pracovat na přípravě na úterní první duel v Estonsku. Jakmile bychom přes Kalju postoupili, splnili bychom cíl, který jsme si před sezónou dali. Ucházet se o účast v základní skupině Ligy mistrů, hrát v evropských pohárech minimálně skupinu.

Pokud byste pokračovali ve výkonech, jaký jste v prvních dvaceti minutách předváděli v sarajevské odvetě, problém by to být neměl. Blížil se projev vašeho týmu do vyloučení Procházky ideálu?

Samozřejmě že ano. Dali jsme rychlý gól, měli jsme utkání pod kontrolou a hrát dál v jedenácti, vypadal by celý zápas určitě jinak. Jenže v deseti a poté s dvoubrankovým náskokem jsme logicky bránili postupový výsledek. Ostatně, v Evropě by asi málokteré mužstvo hrálo za podobného stavu, a navíc jen v deseti jinak.

To vám ale přece nikdo nezazlívá. Ba naopak - za disciplinovaný projev a přehled, s jakým jste postup vybojovali, vám patří chvála a gratulace.

Určitě se ale našli fanoušci, kteří si mysleli, že i za takovéto konstelace budeme hrát nahoru dolů a po inkasované brance těsně před přestávkou dostaneme další tři góly. My ale na rozdíl od jiných utkání museli víc bránit a mě těší, že jsme vítězství ubránili a i druhý zápas vyhráli. To představuje velké plus, od něhož se můžeme odrazit.

Trochu jste po vyloučení Procházky překvapil střídáním. Čekalo se, že defenzívu vyztužíte Rajtoralem a Řezníka posunete na místo stopera, vy jste místo toho stáhl Wágnera a nasadil Hejdu...

Wágner dokáže podržet míč a je nepříjemný v koncovce, což vedoucím gólem dokázal, ale bylo by pro něho složité, aby běhal mezi stopery zleva doprava. Potřeboval jsem běhavějšího hráče.

Tah vám vyšel, navíc jste Wágnera mohl šetřit na páteční ligový zápas v Příbrami, kde určitě bude mít velkou chuť se proti bývalému mužstvu prosadit.

Loni na podzim nás Příbram porazila, což musíme brát jako varování a impulz před pátečním duelem. Druhým impulzem bude nasazení hráčů, kteří zatím neměli ani v evropských pohárech, ani v ligové premiéře prostor, aby se ukázali. Určitě budou mít ambice se předvést. A co se Wágnera týče - ten už ambice prokazuje. Při druhém příchodu se v Plzni objevil zcela jiný Tomáš. Pracovitý v tréninku, připravený na prostředí a vše, co ho u nás čeká, což je velká výhoda.

Reklama

Související témata: