Hlavní obsah

Miliónové poháry budou v sobotu na Václavském náměstí

Praha

Tři fotbalové trofeje, z klubového hlediska doslova neocenitelné, budou v sobotu od 10 do 18 hodin v Praze na Václavském náměstí. V rámci blížícího se utkání evropského Superpoháru v Edenu (30. srpna) se UEFA ve spolupráci s FAČR rozhodla uspořádat akci, při níž bude k vidění na jediném místě trofej pro vítěze Ligy mistrů, Evropské Ligy a Supepoháru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Tomáš Ujfaluši se třemi poháry. Zleva Superpohár, Liga mistrů a Evropská liga.

Článek

Ve finále Superpoháru se v Praze za necelý měsíc utká letošní vítěz Ligy mistrů Bayern Mnichov s londýnskou Chelsea, posledním šampiónem Evropské ligy. Trofeje, které oba giganti získali na konci minulé sezóny, si mohou fanoušci prohlédnout z bezprostřední blízkosti a chybět nebude ani pohár, o nějž se velkokluby utkají v domovském stadiónu Slavie.

„Jde o naprosto unikátní záležitost," upozorňuje tiskový mluvčí FAČR Jaroslav Kolář. Poprvé na veřejnosti budou k vidění všechny tři trofeje současně. „Chceme, aby si fanoušci mimořádnou událost v podobě Superpoháru a s tím spojené přítomnosti tří nejcennějších pohárů náležitě užili," říká Ivo Sekerka, ředitel logistiky FAČR.

Nikdy v minulosti se podobná příležitost na veřejnosti nenaskytla. „Iniciativa vzešla ze strany UEFA. My jsme nabídku pochopitelně přivítali. Pokud pomineme samotné Monako, kde se v minulých patnácti letech o Superpohár hrálo, nikde se tři dané trofeje nesešly. A navíc v knížectví byly vždy vystavené jen v prostorech pro sponzory," vysvětluje Sekerka.

UEFA chce pozvednout prestiž Superpoháru

Bitva Bayernu Mnichov s Chelsea bude prvním střetem finalistů Superpoháru mimo monacké knížectví od chvíle, kdy se v srpnu 1998 začalo o pohár bojovat na jediné utkání. „UEFA se totiž rozhodla změnit přístup a chce velkokluby poslat do měst, kde nelze hrát finále Ligy mistrů nebo Evropské ligy kvůli nedostatečné kapacitě. Navíc představitelé asociace dospěli k závěru, že po patnácti letech je třeba pozvednout prestiž Superpoháru a dostat ho do povědomí. V Monaku je v každém roce mnoho velmi významných sportovních i kulturních událostí. Proto se rozhodli systém změnit a hrát každý rok jinde," vykládá Sekerka.

Složení finálové dvojice je naprosto unikátní. Kouzlo zápasu navíc dodává skutečnost, že se týmů ujali noví trenéři, mezi nimiž panuje nemalá rivalita. Chelsea koučuje José Mourinho, Bayern Mnichov vede Pep Guardiola. Oba se střetávali při nedávném působení ve Španělsku, kde první vedl Real Madrid a druhý FC Barcelonu. Z patnácti vzájemných soubojů vyšel sedmkrát vítězně Guardiola, jen tři zápasy se staly kořistí Realu Madrid pod taktovkou charismatického Portugalce.

„Jsem rád, že lidé mohou vidět finále Superpoháru i všechny trofeje v Česku. Já mám na soutěž jen ty nejlepší vzpomínky. Do léta 2010 jsem nevyhrál žádnou velkou trofej. A pak v rozmezí dvou měsíců nejprve Evropskou ligu a následně Superpohár. Když jsme se vraceli do Madridu, přišlo na oslavy dvě stě tisíc fanoušků, což byla nádhera," vzpomínal Tomáš Ujfaluši, který je jedním ze sedmi českých fotbalistů, kteří o Superpohár bojovali.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.