Hlavní obsah

Bylo chybou, že zápas soudcoval právě Švéd, připomněl nazlobený Pellegrini

Manchester/Praha

Už jednou to švédský sudí Jonas Eriksson schytal. To když před dvěma lety pískal čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů v Miláně a Barcelona měla pocit, že ji pořádně zařízl. Však mu také dali tehdejší kouč Katalánců Pep Guardiola a kapitán Carles Puyol co proto. I proto se nemohl trenér Manchesteru City Manuel Pellegrini po úterním prvním osmifinále letošního ročníku Champions League ubránit pocitu, že soudcování Erikssona bylo úlitbou Barceloně za úlet na San Siru. „Nebyl to dobrý nápad, aby švédský rozhodčí řídil tak důležité utkání,“ pravil do kamer Sky Sports.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Důležitý moment úvodního osmifinále Ligy mistrů: Martin Demichelis z Manchesteru City ve skluzu fauluje Lionela Messiho. Z nařízené penalty pak hvězda Barcelony otevřela skóre.

Článek
Fotogalerie

O červené kartě pro domácího Martina Demichelise nebylo pochyb. Osm minut po přestávce unikajícího Messiho zastavil v momentě, kdy by se už řítil sám na bránu. Nařízená penalta byla ovšem diskutabilní, protože ani opakované televizní záběry neukázaly, zda k faulu došlo před pokutovým územím Citizens, nebo už v ní.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„K faulu došlo mimo šestnáctku," trval na svém Manuel Pellegrini. Kouč jindy klidný, do debat s trenéry soupeřů se nepouštějící, rozhodčí nekritizující se tentokrát neudržel, protože pocit křivdy v něm byl příliš silný. Penalta, kterou po faulu na Messiho sudí Eriksson nařídil a Argentinec v barcelonském dresu ji s přehledem proměnil, ovlivnila průběh druhé půle i celé osmifinálové konfrontace.

Pellegrini: Faul nepískal, penaltu ano

„Bylo chybou, že k zápasu byl nominován rozhodčí, který měl už dříve s Barcelonou problémy. Stejný sudí a zase udělal chybu," vyčítal chilský kouč ve službách Manchesteru City komisi rozhodčích UEFA, že Erikssona na ostře sledovaný duel delegovala. A na jeho zlobě nic neměnil ani fakt, že Švéd je hodně zkušeným rozhodčím, který na evropské pohárové scéně řídil už 87 zápasů.

„Nejprve nechal bez povšimnutí faul na Navase, od něhož stál pouhé tři metry, hned poté odpíská penaltu, i když k faulu došlo ještě před šestnáctkou," vytýkal Erikssonovi, že akci předcházející spornému verdiktu nepřerušil.

„Divíte se, že si stěžuji? Vždyť nebyl nestranný. Však jsem mu také po zápase gratuloval, že utkání rozhodl," neudržel se Pellegrini a připomínal, že Švéd neměl stejný metr pro obě mužstva.

Po penaltě, kterou proměnil Messi, dovršil zkázu Manchesteru City v samém závěru Daniel Alves, takže Barcelona bude nastupovat k odvetě s dvoubrankovým náskokem. Jednou nohou je tudíž ve čtvrtfinále.

„Bude velmi těžké smazat dvoubrankové manko, ale stále máme šanci. Když jsme hráli v plném počtu, Barcelonu jsme do žádných příležitostí nepouštěli," připustil kapitán Citizens Vincent Kompany, že naděje jeho celku na postup dál jsou velmi malé.

Martino chce všechny tři trofeje

Zvláště, když i Barcelona připouští, že konfrontace ještě rozhodnuta není. „Můžeme zahrát lépe než dneska, můžeme zahrát samozřejmě i hůře, ale v žádném případě nebudeme v odvetě odpočívat," potvrdil trenér Gerardo Martino.

„Na odpočinek není čas, protože bojujeme dál na třech frontách," připomněl, že chce Barcelonu dovést k triumfu v lize, španělském Královském poháru a pochopitelně Lize mistrů.

„Ve všech třech soutěžích máme jasný cíl a jdeme za ním. K tomu je zapotřebí klid, protože na odpočinek nezbývá čas. Proti City jsme hráli dobře s výjimkou deseti minut v první půli, kdy jsme nad utkáním ztráceli kontrolu."

„Barcelona ale nebyla rozhodně nejlepším týmem, na který jsme letos narazili," oponoval domácí kapitán Kompany.

Fábregas se vysmál kritikům

„Pro nás je podstatné, že ti, co nás v poslední době kritizovali, teď musí alespoň několik dnů držet hubu. Oni i fanoušci nás dostali pod tlak, ale my jim odpověděli. Skvělým výsledkem i dobrou hrou tady, na Etihad Stadium," smlsnul si na kriticích Barcelony Cesc Fábregeas do mikrofonů ITV.

„V odvetě za tři týdny ale budeme muset zahrát zase velmi dobře, protože ve fotbale člověk nikdy neví," připustil ovšem i on, že Manchester City se bude pokoušet na Nou Campu o to, aby vyřazení odvrátila.

Měl sudí Eriksson po zákroku Demichelise na Messiho nařídit penaltu?
Ano
48 %
Ne
52 %
Celkem hlasovalo 2173 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.