Hlavní obsah

Moje chyba, podlehl jsem klamu, přiznal kouč Atlétika vinu za nasazení nevyléčeného snajpra Costy

Lisabon/Praha

Udělal chybu, nepopíral. Kanonýra Costu, jenž v letošním ročníku Ligy mistrů nastřílel osm gólů, neměl na lisabonský Stadión světel posílat. V základní sestavě svého Atlétika tedy rozhodně ne. „Podlehl jsem klamu, protože Diego na tom nebyl tak dobře, jako se nám zdálo při pátečním tréninku,“ uznával kouč madridského Atlétika Diego Simeone, že se krutě mýlil a vynuceným střídáním už po devíti minutách se dost možná na výsledku a prohře 1:4 podepsal.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Kouč Atlétika Diego Simeone (druhý zleva) se v závěru dostal do konfliktu s Raphaelem Varanem z Realu (druhý zprava).

Článek
Fotogalerie

V posledním kole španělské ligy odkulhal Costa z Nou Campu, kde jeho tým slavil po dlouhých osmnácti letech po remíze s Barcelonou mistrovský titul. Natržený sval, hlásili lékaři. V tu chvíli nikdo nevěřil, že by už za týden mohl k finále Ligy mistrů nastoupit.

Jeden pohled jim stačil

Costa však k duelu s Realem vyrukoval. Ovšem jen na zmíněných devět minut, protože déle pokračovat nemohl. „Stačilo, abychom se na sebe podívali a v ten moment jsme oba věděli, co musí následovat," prozrazoval Simeone.

Hodně záhy byl nucen k promptní korektuře sestavy, což se mu v dalším průběhu střetnutí vymstilo. Zůstala mu jen dvě střídání, což bylo vzhledem k průběhu zápasu a následnému prodloužení krutě málo.

Hráčům mistrovského Atlétika došly po vyčerpávající defenzívě ve druhé půli síly, v prodloužení mleli z posledního, ale Simeone už reagovat nemohl. Však se také jeho Atlético po vyrovnávací trefě Ramose v půlhodinovém prodloužení úplně zhroutilo.

Nikoli smutek, ale hořkost

„To proto, že Real byl ve druhém poločase jasně lepší, hrál neustále na naší polovině a my se z jeho sevření nemohli dostat. Natož abychom podnikali protiútoky, na které jsme chtěli hrát," glosovat argentinský kouč zvrat, k němuž došlo po změně stran a který nakonec vyústil ve vyrovnávací trefu Ramose ve třetí minutě nastavení.

„Byla to těžká rána. Necítím ale po ní smutek, je to hořkost, protože jsem nedosáhl cíle, který jsem si dal. Přitom chyběl jen kousek," doznával Simeone, který během tříletého angažmá v Atlétiku získal čtyři velké trofeje. K páté - a ze všech nejcennější - měl v Lisabonu blízko. Vždyť ho od ní dělily pouhé dvě minuty nastavení.

Simeone byl pyšný i po prohře

„Musíme jít dál. Dívat se dopředu. Vidět další zápasy a výzvy," prozrazoval Simeone, čím utěšoval své zklamané a uslzené svěřence.

„Ve fotbale jsou pochopitelně ze všeho nejdůležitější výhry, ale dnes jsem na své mužstvo pyšný i po porážce. Všichni hráli opravdu dobře a vydali se ze všeho. Jako ostatně v celé druhé polovině sezóny, v níž bych naše výkony označil na desetibodové stupnici známkou devět a půl. Víc jsme opravdu udělat nemohli a naši fanoušci to také poznali a ocenili," dodával argentinský kouč, jenž se ovšem konce finále na lavičce nedočkal.

Emoce a vášně jím cloumaly natolik, že vystartoval na trávník, kde se stal terčem jeho ataku stoper Realu Varane.

„Provokoval. Skvělý hráč, ale podobné chování si dovolit nesmí," vysvětloval Simeone, proč ho sudí Kuipers z lavičky vykázal.

Reklama