Hlavní obsah

Sparta by měla za bod děkovat, ne litovat

PRAHA

Jedno české pořekadlo praví: "Slepé kuře našlo zrno." Míní tím nečekaný či nezasloužený zisk. Fotbalově slepá Sparta málem ve středu večer našla zrna tři, v podobě tří bodů za vítězství v úvodním utkání skupiny B Ligy mistrů. Fotbalový pánbůh však v posledních desítkách sekund duelu s Ajaxem pootevřel jedno oko a dopřál lepším hostům alespoň bod za remízu 1:1.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Miroslav Matušovič se raduje se spoluhráči Petrášem a Zelenkou (vpravo) ze svého gólu Ajaxu Amsterdam.

Článek

I to však bylo vůči nizozemskému celku nespravedlivé, protože domácí si především za zbabělý výkon v první půli nezasloužili vůbec nic. Historie se však neptá, jak zápas vypadal. Počítá se jen výsledek. Lepší v tomto duelu prostě nezvítězil.

Zbaběle zalezlí

Pražané na sebe po utkání byli naštvaní, protože vlastní ukvapeností ztratili výhru. Mohli se fotbalové spravedlnosti vysmát a zinkasovat v přepočtu dalších 9,5 mil. korun za vítězný zápas ve skupině. Měli by však s pokorou děkovat i za tu polovinu, kterou mají za remízu. Posedmé však v Lize mistrů úvodní utkání nevyhráli, počtvrté ho zremizovali.

Sparta předvedla v prvním poločase svůj zřejmě nejhorší výkon v této soutěži na domácím trávníku. Zbaběle zalezla a její blok ustupoval před ofenzívou techničtějšího, nápaditějšího a rychlejšího soupeře. Domácí působili dojmem, že bez pokynu kouče nepřekročí polovinu hřiště.

Určitě jim nelze upřít snahu, ale s fotbalem to nemělo nic společného. Soupeře přímo vybízeli ke vstřelení gólu. Pokud bude Sparta produkovat takový výkon i v dalších utkáních, nemá šanci uspět. Nelze spoléhat, že každý soupeř bude mít střeleckou smůlu jako Ajax.

Po změně stran se výkon Sparty zlepšil, ale stále v něm byla spousta hluchých míst. Někteří hráči, především Pospěch, Lukáš, Poláček a Slepička, jako by nevěděli, co mají hrát. Ještěže mužstvo rozhýbal střídající Matušovič. Sparťané sami přiznali, že byli hodně zalezlí, ale nebylo to jen tím, že je Ajax zmáčkl. "

Sivok musel vydržet

Byla to taktika trenéra, abychom takto bránili v bloku," pokrčil rameny Miroslav Matušovič. Těžko pochopitelné bylo i ponechání zraněného Tomáše Sivoka na trávníku. "Říkal jsem si o střídání dvacet minut před koncem, ale trenér mi odpověděl, že musím vydržet," přiznal klíčový hráč Sparty. Těžký výron v kotníku mu však vystavil stop nejméně na deset dní. Mimo bude nějaký čas zřejmě i Slepička, který už delší dobu laboruje se zraněným kolenem.

Do jaké míry je středeční bod pro Pražany ziskem nebo ztrátou, ukáže až další vývoj ve skupině. V každém případě by Sparta měla začít hrát fotbal. V lize má kádr na to, aby soupeře válcovala jednoho po druhém. V dalších utkáních Ligy mistrů v Amsterdamu nebo Londýně lze očekávat obrannou taktiku, ale ne tak zbabělou. S Thunem musí i na jeho trávníku hrát na vítězství a doma se o ně musí snažit i proti Arsenalu. Jinak její vystoupení v nejprestižnější soutěži skončí zase ostudou. Na boj o druhé místo ve skupině to v tuto chvíli ani zdaleka nevypadá.

Kouč Ajaxu Danny Blind po utkání pochválil Grygeru a Galáska, ale jinak netajil zklamání: "V prvním poločase jsme byli lepší, měli jsme i šance, ale neproměnili jsme žádnou. Po změně stran jsme si vytvořili ještě dvě nebo tři, ale branku jsme vstřelili jen jednu, takže jsem zklamaný. Po vyrovnávacím gólu v poslední minutě bych měl být asi šťastný, ale vzhledem k vývoji utkání si zasloužil vyhrát jediný tým - Ajax."

Útočný Ajax

Nizozemský celek dostál své pověsti mužstva, které vyznává útočný technický fotbal. Zejména Sneijder a Babel potvrdili, že jsou velkými talenty. Českou reprezentaci nečeká v říjnu nic lehkého, protože oba jsou členy elitního nizozemského výběru trenéra van Bastena.

Příjemným překvapením byly i výkony kapitána Ajaxu Tomáše Galáska a zejména Zdeňka Grygery na místě středního obránce. Lepšího muže na tomto postu český fotbal momentálně nemá. Snad je to alespoň nějaké pozitivní zjištění pro českého fanouška po škaredém středečním večeru, za který navíc zaplatil nekřesťanské peníze.

Reklama

Související témata: