Hlavní obsah

Na fotbalovou reprezentaci čekají chudá léta

SEEFELD

Zase konec už v základní skupině. Stejně jako na předloňském mistrovství světa nepostoupila fotbalová reprezentace do vyřazovacích bojů a skončila na mistrovství Evropy už po třech zápasech. Důvodů je několik. Je potřeba si uvědomit, že odcházející generace byla výjimečná a náhrada zatím v dohledu není. Postup na vrcholné akce nejspíše bude v nejbližších letech mimořádnou událostí, medaile malým zázrakem.

Článek

Když po předloňském mistrovství světa končily hvězdy Pavel Nedvěd a Karel Poborský, mluvilo se o rozpadu jedné mimořádné generace. Parta ze stříbrného roku 1996 se ještě dokázala prosadit o osm let později, čas se ale zastavit nedá. Letos bylo vidět, že bez kvalitní středové řady a silných osobností se nedá uspět.

Bez zraněného Rosického nebyl v českém týmu fotbalista, který by byl schopný dát hře národního celku myšlenku i spoluhráče v klíčových momentech vyburcoval. Trenér Brückner sice částečně opustil stereotypní hru nakopávaných míčů na Jana Kollera, podpora ze strany zálohy ale chyběla. Výborná forma Libora Sionka na vše v ofenzívě nestačila. Trenér se bál riskovat a dát větší šanci Svěrkošovi, který rozhodl úvodní duel se Švýcarskem, nebo Martinu Feninovi.

Mladíci musejí dostat šanci

Problém je, že nástupci současných opor se vynořují ve vzdálené mlze. Loni všichni velebili reprezentační dvacítku, která senzačně na mistrovství světa získala stříbro. Rok poté je relativně stabilně v národním celku jen zmíněný Fenin. Luboš Kalouda místo boje o ME v Brně zvolil lukrativní angažmá v Rusku, v průměrných zahraničních klubech bojují další mladíci jako Mario Holek, Jan Šimůnek nebo Martin Fillo. Ti by měli dostat pod novým trenérem více příležitostí k získání zkušeností v těžkých zápasech. Jinak se národní tým z evropské špičky ponoří do evropské šedi.

Klíčové potíže reprezentace:
1. Absence Tomáše Rosického
2. Nechuť riskovat během utkání
3. Chybějící kvalitní mladíci
4. Lpění na starých modelech

Nový realizační tým by také měl zapojit moderní trendy v přípravě, které kouč Brückner odmítal. Má pravdu, že během několika dnů soustředění nemůže hráčům rapidně zvednout kondici. Měl by ale ve spolupráci s reprezentanty a jejich kluby mít přehled a plán, jak se dostat na nejvyšší možnou úroveň.

Otázkou zůstává, zda se Petr Rada, který je největším favoritem na uvolněnou pozici reprezentačního kouče, dokáže ze stereotypů svého předchůdce vymanit. Navíc dobýt úspěchů charismatického Brücknera, který dokázal postoupit ze všech tří kvalifikací na velké turnaje, bude velice těžké. Složité časy čekají někdejší drahokam českého fotbalu.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: