Hlavní obsah

Fabregas: Čeká mě největší zápas dosavadní kariéry

Španělská hvězda Cesc Fabregas se těší na finálový souboj mistrovství Evropy proti Německu a věří ve vítězství svého týmu. Skutečnost, že musí pod koučem Aragonesem plnit roli náhradníka, mu příliš nevadí. "Trenér má svoji taktiku, svůj styl a do něj hráče. Já se snažím být užitečný, když se dostanu na trávník," řekl mimo jiné záložník Arsenalu.

Článek

Čekal jste, že porazíte Rusy tak hladce?

Nebylo to tak jednoduché, jak ukazuje samotný výsledek. Podali jsme vynikající výkon. Dokonale jsme se na Rusy připravili. Prakticky jsme jim nic nedovolili. Nepřekvapili nás ničím. Věděli jsme, kde je jejich síla, ale oni bojovali do poslední chvíle.

Čím to, že jste je nedokázali přehrát už v první půli?

V prvním poločase hráli vzadu velice koncentrovaně, kompaktně. My jsme nedokázali najít účinný způsob, jak se do jejich obrany dostat, ale náznaky tam byly.

Co jste si řekli o poločase v kabině?

V kabině jsme si řekli, že musíme zrychlit naši hru. Kombinaci, roztahovat je do křídelních prostorů a překonat je rychlými přihrávkami. Mnohem víc se nás zapojovalo do kombinace. Tato taktika byla účinná. Nestíhali nás pokrýt ani zachytávat naše přihrávky, to bylo důležité. I když bojovali, my jsme podali lepší výkon jako tým i jako jednotlivci.

S jakými úkoly vás poslal trenér na trávník?

Na hřiště jsem šel s tím, že mám doplňovat Fernanda Torrese v útoku a pohybovat se v prostoru za ním. Neměl jsem úkol hrát na nějakém konkrétním místě, dostal jsem volnost.

Vadí vám hodně, že tu plníte roli náhradníka?

Každý hráč chce hrát od začátku. Trenér má svoji taktiku, svůj styl a do něj hráče. Já se snažím být užitečný, když se dostanu na trávník. Jsem pozitivně naladěný. Když dostanu možnost hrát v základu, jsem rád. Když ne, čekám na svoji šanci.

Kdo je podle vás favoritem nedělního finále?

Finále nemá vyloženého favorita. Němci mají velmi vyrovnaný tým, jsou silní a zkušenější než Rusové. Obrovskou práci v jejich týmu odvádí Ballack. Je všude a u všeho. Myslím si, že by na ně mohl platit podobný způsob hry, jaký jsme předvedli s Ruskem, tedy rychlá kombinace. Vzadu by mohli mít s rychlostí problémy. Doufejme, že odehrajeme nejlepší zápas v turnaji, protože jenom tak můžeme vyhrát. Rusko je pryč, Švédsko taky, Itálie taky, teď nás čekají Němci. Když nepředvedeme to nejlepší, co v nás opravdu je, budeme to mít hodně těžké.

Bral byste i stříbro?

Jistě že i postup do finále je úspěchem, ale když už jsme tak vysoko, bylo by škoda neproměnit to v titul. Nikdo nás tu asi moc nečekal, ale my jsme věděli, že máme silný tým, který může dojít daleko. A to se potvrdilo.

Vy jste před dvěma roky prohrál finále Ligy mistrů s Arsenalem. Bude tohle největší zápas kariéry, že?

Vím, co je ve hře. Nechci znovu prohrát.

Víte něco o účasti Španělska ve finále před čtyřiadvaceti roky?

To jsem ještě nebyl na světě, znám to jen z vyprávění a televizních šotů.

Váš kouč z Arsenalu Arséne Wenger řekl, že penalta, kterou si proměnil ve čtvrtfinále s Itálií, je odměnou jak pro Španělsko, tak Arsenal. Souhlasíte?

Byl to rozhodující moment, jeden z nejdůležitějších v mém v životě a já ho zvládl. Věřím, že zvládnu i nedělní zápas.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: